Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Conferința Corbilor Albi – prezentarea proiectului Conviețuire,Bucovina de Nord, good practice * 2017

Conferința Corbilor Albi – prezentarea proiectului Conviețuire,Bucovina de Nord, good practice * 2017

Minitabăra jurnalistică a Corbilor Albi din sudul Transcarpatiei Ucrainiene a adus societății din România o serie de informații despre românii din orășelul Slatina respectiv împrejurimi, unde românii și maghiarii trăiesc nu numai pașnic dar și într-o atmosferă pragmatică de invidiat. Minoritari amândoi – și ungurul și românul – steagul națiunii lor din care fac parte prinde o altă dimensiune. După cum am mai scris, pe frontispiciul primțriei din Solotvino (Slatina/Aknasylatina) flutură pașnic steagul statului (ucrainean), steagul românilor (majoritari) și a maghiarilor (cândva majoritari).

  

Informațiile aduse din Ucraina legate de conceptul modern al conviețuirii româno-maghiare din Transcarpatia au deschis Corbilor Albi calea spre porțile ambasadelor din regiune. A doua minitabără a Corbilor Albi s-a desfășurat în satele românești din Ungaria, realizând prima fototecă a steagurilor românești de pe primăriile și școlile cu caracter românesc.
            
Anul acesta celebra tabără a Corbilor albi se va desfășura în Bucovina de Nord – regiunea Cernăuți – cei patru jurnaliști (români și maghiari) realizând reportaje de teren în școlile românești din zonă, căutând familii tinere care vor să-și facă carieră acasă, pe paliurile natale. Cele două echipe conduse de Mirela Cara (Sfântu Gheorghe-Sepsiszentgyörgy) și Csaba Szabó (Cluj-Kolozsvár) vor vizita zilnic trei comunități românești căutând mai ales acele evenimente, trenduri, care demonstrează Europei că fenomenul conviețuirii interetnice are și caracteristici frumoase, pragmatice, dătătoare de speranță pentru cei care nu vor să se asimileze sau să emigreze în Occident.
 

Proiectul Conviețuire Bucovina de Nord, good practice* – 2017 a fost prezentat sâmbăta, 10 iunie, în cadrul Conferinței de Lucru Portal de Contact Româno-Maghiar „Corbii Albi” – conferință de lucru care nu putea fi organizat fără sprijinul Consiliului Județean Cluj și Fundația Communitas.


Buna desfășurare a minitabărei va fi asigurată de sponzori internaționali respectiv prietenii Corbilor Albi din mediul diplomatic româno-maghiaro-ucrainean, simpatizanți din diplomația UE (Bruxelles, Strasbourg) colegi din mediul universitar clujean, Maryland, Haifa, Göttingen, Londra.
Sus