Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Festivalul Grădinile Cetății Gilău – maghiarii știu să-și administreze comorile tradiționale

Festivalul Grădinile Cetății Gilău – maghiarii știu să-și administreze comorile tradiționale


Reintrarea castelului de la Gilău în circuitul proprietăților societății maghiare a însemnat nu numai renașterea unei clădiri impetuoase din Transilvania, ci și transformarea acesteia într-un spațiu cultural viu, modern și european.

 

Anul trecut, când s-a organizat primul festival cultural maghiar aici în parcurile castelului, mulți se întrebau, dacă această inițiativă de a fonda un festival maghiar la o anumită distanță de Cluj, va avea viitor sau nu.
Cei care credeau în succes, se bazau pe tradițiile organizatorice ale societății maghiare repectiv pe noua generație de părinți maghiari, care își învață copii încă de mici să nu se piardă în societatea manelizată, fără orizont și sisteme de valori fixe. Acești părinți sunt prezenți cu copii lor la toate evenimentele culturale, profitând desigur și de corturile amenajate pentru cei mici, sau activitățile colorate supervizate de pedagogi inimoși.

 

Cei care nu credeau în succes, s-au bazat mai ales pe nencrederea generală în posibilitatea de a fonda festivaluri în afara Clujului, deși exemplul Bonțidei (castelul Bánffy) sau a satului maghiar Mera, unde se organizează în ultima vreme festivaluri internaționale, dovedesc că și „exclavele” culturale maghiare ale Clujului ar putea să se transforme cu timpul în centre culturale cu mulți vizitatori.Ideea „exclavizării” festivalurilor culturale maghiare este foarte bună. Pe de o parte obligă clujeanul să se mai uite și în grădina altora – și la propriu și la figurat în cazul nostru, fiind vorba de parcurile castelului din Gilău –, iar pe de altă parte obligă comunitățile maghiare din jurul Clujului să se autoorganizeze, să se promoveze, încercând să intre în circuitul turistic european.Față de anul trecut Festivalul Grădina Cetății Gilău era mult mai bine organizat și mai complex. Concertele, programele istorice, activitățile educative în aer liber, posibilitățile de recreere au fost foarte apreciate.Iarăși prezența în număr mare a copiilor a fost principala surpriză a festivalului.Mulți părinți, mulți copii, un mediu istoric autentic, cu poveștile despre acei oameni care își făceau nunta aici sau semnau acte importante pentru istoria Transilvaniei.

Călărie, lupte, obiceiuri feudale – iată surse nu numai de bucurie dar și de venit acelora, care știu să-și administreze comorile tradiționale.
Sus