Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / Săptămâna Cărții Maghiare din Cluj – eu citesc literele, nu cartea...

Săptămâna Cărții Maghiare din Cluj – eu citesc literele, nu cartea...

Ediția a șaptea a Săptămânii Cărții Maghiare din Cluj a adunat în corturile culturale montate pe strada Potaissa zeci de edituri maghiare din România, oferând publicului cult – și nu în ultimul rând copiilor – o posibilitate de a achiziționa cele mai noi titluri ale anului. Ca și în anii precedenți, principalii beneficiari ai forfotei culturale au fost copiii – copiii maghiari care încă de la vârste fragede sunt educați de părinți să citească.Săptămâna Cărții Maghiare este un festival cultural de amploare, care poate fi considerat ca și un appendix al Cărții Maghiare din Budapesta. Cele două evenimente desfășurându-se paralel, oferă participanților – edituri, autori, anticariate, vizitatori și animatori – o experiență aparte: sentimentul apartenenței de națiunea maghiară, cultura maghiară și Budapesta.În prima zi s-au vândut sute de cărți, majoritatea editurilor și anticariatelor din Târgu Mureș și Secuime recunoscând cu bucurie, că nici nu s-au gândit la un astfel de succes commercial.

Una dintre curiozitățile târgului a fost standul Corbilor Albi, care s-au prezentat cu un „stand cu scaune”, așteptând-i pe cei care vor să se pună jos, citind din cărțile expuse.
 

Cei mai importanți vizitatori au fost doi băieți de 4 respectiv 6 ani – Áronka și Bélus – care au ocupat cu mare seriozitate cele două scaune asigurate publicului.

Áronka citea o carte despre o vulpe care vrea să se facă învățător, cumpărată de mama lui. La întrebarea subsemnatului, legat de conținutul cărții a declarat: „În viața mea nu am citit ceva mai interesant”.

Acestui vizitator bibliofil i-a fost încredințat standul pentru câteva minute.

La întoarcere, alături de Áronka a apărut și fratele său mai mic, care încerca cu ajutorul degetului arătător așezat sub cuvinte să descifreze cu mare elan din romanul lui Kemény János: A víziboszorkány.

Văzând suprinderea mea plăcută – aveam full spațiul destinat cititorilor –, Bélus m-a întrebat foarte serios și cu puțină nerăbdare în voce:

– De ce cumperi cărți fără poze? Cât ai dat pe asta?

– Stimate vizitator, am dat 6 lei pe cartea asta... Dar și banii ăștia i-am cerut împrumut de la fotograful Rohonyi D.Iván...

– Da? Hm. Slăbuță cartea...

– Cum de citești la 4 ani, măi Béluska?

Béluska a stat pe gânduri, apoi m-a informat:

– Eu citesc literele, nu cartea...

                                                                                      ***

Săptămâna Cărții Maghiare are corturile culturale deschise până duminică seara. Pentru copii sunt amenajate mai multe corturi de joacă, cu animatori și educatori specializați în a atrage copii în lumea nemaipomenită a poveștii, al cărții, a civilizației.

Sus