Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Filarmonica din Cluj, în concert la Penitenciarul din Gherla. Ki beszél magyarul?

Filarmonica din Cluj, în concert la Penitenciarul din Gherla. Ki beszél magyarul?


Una dintre tristele dovezi ale dispariției treptate a presei moderne de tip occidental în România este generalizarea fricii de teren. Jurnaliștii fug de teren, de contactele directe cu oamenii, de stresul realității, evitând orice deplasare care ar avea nevoie de jurnaliști culți, educați, talentați, și – nu în ultimul rând – fără prejudecăți. Un astfel de exemplu îl poate constitui vizita Filarmonicii din Cluj la Penitenciarul Gherla, pentru a susține un concert Vivaldi în fața deținuților.
    

                                                           Foto: Cristina Beligăr

Citind temeinic catalogului prezenței la poarta penitenciarului, artiștii și gardienii au constatat cu uluire că această senzație a anului 2017 (Filarmonica din Cluj, în frunte cu directorul său Marius Tabacu, susținea un concert în sala de lectură a Penitenciarului Gherla!) nu a fost considerată drept una importantă de către majoritatea presei locale sau centrale. Jurnaliștii controlați ca la aeroport la poarta penitenciarului pomeneau numele următoarelor instituții media: TVR Cluj (redacția minorități și știri), Transilvania Reporter, www.corbiialbi.ro...

 
                                                                 Foto: Cristina Beligăr

Nu trebuia să fii psiholog atestat ca să constați în sala de lectură a pentienciarului prezența unei tensiuni grele, o tensiune care chiar prin intercalarea sa între lumea liberă și cea închisă putea fi pipăită (la propriu și la figurat) pe brațele multora. Da, așa este, nu erau puțini în sală – muzicieni, gardieni, jurnaliști și deținuți – cei care se uitau mirați la antebrațele lor, pe care se ridicase părul la primele acorduri ale Anotimpurilor lui Vivaldi care au luat contact cu gândul închis al deținuților, majoritatea dintre ei fiind condamnați pe viață sau (femeile mai ales) la 6-7 ani de detenție.                                                                   Foto: Cristina Beligăr

La intrarea membrilor filarmonicii în sală, cei condamnați pe viață au început să aplaude în semn de bun venit. Aplauzele au durat mult timp – dar mult mai discret – venind cu precădere dinspre doamnele așezate de gardieni în dreapta sălii, între care cele mai multe își acoperiră fața la apariția aparatelor de filmat sau foto.

A fost cel mai frumos concert din viața mea.
 

                                                              Foto: Cristina Beligăr

Mă aflam în sfârșit în castelul lui Martinuzzi, cetatea din care a evadat fostul căpitan de la Eger (1552), Dobó István. Stăteam în față – vizavi de ușa în pragul căreia cei de la antitero își făceau apariția în fiecare minut, avertizându-i pe cei "periculoși" și mai ales gălăgioși că sunt acolo și ar trebui să stea cuminți –, și aveam ocazia de a simți bătaia inimilor tinerilor muzicieni, care aveau emoții enorme.

La sfârșitul concertului, gardieni mi-au permis să întreb cu voce tare sala: ”Cine vorbește maghiara? Ki beszél magyarul?”

În cele din urmă, două doamne au primit acordul penitenciarului – dând declarații personale de acceptare – și au convenit cu www.corbiialbi.ro să se destăinuie.

A. este din Miercurea Ciuc, mai are de ispășit 5 ani. Iubește Vivaldi, mai ales Vara din Anotimpuri. A. este cultă, bună cunoscătoare a muzicii clasice. La întrebarea mea "Cu cine ați veni la un concert Vivaldi dacă ați fi în libertate", răspunsul a fost greu formulat, cu noduri în gât: "Cu copiii mei... Am doi copii mici acasă..."                                                                 Foto: Cristina Beligăr

Doamna B. este dintr-o localitate de lângă Odorheiul Secuiesc. Mai are de ispășit 6 ani. "Am doi copii acasă, dar cu mama m-aș duce la un concert in libertate... Și aș aduce pe mami... Mama mea mai trăiește, cine știe ce va fi până ies de aici..."

                                                                                 ***
Redacția www.corbiialbi.ro pe această cale roagă gardienii secției femei să le spună doamnelor intervievate, că poza lor – așa cum am promis – a apărut pe portal, cu textul cerut: A si B, participante la cel mai frumos concert din viața lor...


Sus