Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Despre miticantropismul jurnalistic din presa României

Despre miticantropismul jurnalistic din presa României

Presa din România ne-a „bucurat” în ultimele zile cu niște știri senzaționale. O tânără profesoară ar fi fost dată afară după ce s-ar fi legat de conducerea capitalei. Un preot ar fi fost suspendat pentru că nu s-a rugat pentru mitropolit, iar cireașa de pe tort: ungurii iarăși vor să fure Ardealul!

Ce știri importante ar fi, dacă ar fi și adevărate! Numai că unica știre cu adevărat importantă este că presa din România (indeferent de limba de exprimare) a reușit încă o dată să ridiculizeze ceea ce era important!

Dar să le luăm pe rând.

Să începem cu cazul profesoarei. Cine cunoaște cât de cât metodologia mișcării personalului didactic, știe foarte bine că în sistemul educațional românesc, CONFORM LEGII (discriminatorie, dar lege), titularii au prioritate peste tot. Adică, dacă un profesor titular rămâne fără ore (se numește restrângere de activitate), are automat dreptul să-și întregească catedra, chiar dacă orele au aparținut anul anterior altui profesor (suplinitor). Iar aceasta înseamnă, că doamna profesoară putea să scrie o lucrare de 10 cu steluță la examen, putea să fie noul Eminescu, tot își pierdea orele!

Așa că știrea nu este că profesoara și-a pierdut orele din cauza faptului că a criticat pe cineva, ci din cauza unei legi proaste!

O altă știre de senzație, de data aceasta apărută pe un portal de știri maghiar, ne informa că un preot ortodox a fost suspendat din funcție pentru că nu a încadrat în rugi numele mitropolitului. Iarăși câtă nedreptate! Dar dacă se obosește cineva să citească articolul, află că preotul respectiv îi îndemna, chiar îi șantaja pe propriii săi enoriași, ca să-și arunce în foc cardul de sănătate, fără de care nu se eliberează medicamente!

Așadar știrea adevărată nu este faptul că un preot s-a certat cu superiorul și a fost suspendat, ci faptul că acesta pune în pericol viața unor oameni care au încredere în el!

Cireașa de pe tort a însemnat totuși declarația rectorului UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, făcută la Academia Română din București. Iată câteva titluri din ziare care au preluat din această declarație: Ungurii au un departament specializat in defaimarea Romaniei. Ioan Aurel Pop: Se numeste Trianon 100 si pregăteste momentul de apogeu 2020 (așa, fără diacritice, Bună Ziua Cluj), 10 minciuni cu care ungurii vor să ne fure Transilvania (Monitorul de Cluj), Academia Română: Ungaria reîncepe propaganda împotriva României (Antena 3).

Numai că domnul academician a făcut ulterior o precizare:

„Precizez că mesajul meu pe această temă, de la Academia Română, era menit să
sensibilizeze factorii de răspundere din România în legătură cu pregătirea inadecvată centenarului Marii Uniri și să ofere un exemplu de „eficiență” în tratarea chestiunii secolului trecut de la finele Primului Război Mondial. „Eficiența” se referea la vecinii maghiari, care, desigur, nu se pregătesc să celebreze unirea Transilvaniei cu România!

Presa scrisă și vorbită, unele televiziuni au preluat însă – așa cum se întâmplă mai nou peste tot – mesajul meu trunchiat și i-au dat o amploare și o dimensiune pe care nu a avut-o. Prin poziția mea nu am jignit pe nimeni, ci am atras atenția asupra unor realități care, netratate la timp și în mod înțelept, pot învenina și mai mult raporturile româno-ungare. (…) Și frustrările au rămas aproape la fel, de aceea este firesc ca, la un secol de atunci, unii să sărbătorească și alții să fie nostalgici și triști.”

No comment. Într-adevăr era mai ușor pentru presă să încălzească puțin tema ungurilor decât să atragă atenția asupra realității: faptul că statul român „a uitat” să pregătească un eveniment important pentru toți românii!


Sus