Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / 100 - Ce a adus ,,marea unire” pentru poporul “ reîntregit”?

Ce a adus ,,marea unire” pentru poporul “reîntregit”?

Se apropie 1 Decembrie 2018, 100 de ani de la ,,Marea Unire”! Ce au însemnat acești 100 de ani? Au fost ani prosperi, ani plini de bucuria ,,(re) intregirii neamului”? Au fost ani cu necazuri si supărări? Au fost ani normali?

Greu de răspuns dar este sigur că de atunci o ,,grupare” ciudată de ,,patrioți” au pus stăpânire pe țară și pe oameni!

Am trăit 100 de ani în tensiune stăpâniți de teama că ungurii ne vor Transilvania, teama că rușii vor toată Moldova, teama că proștii pot ajunge la conducerea țării, teama că sunt favorizate anumite regiuni în detrimentul altor regiuni, teama că vecinul ne spionează , teama că putem ajunge la pușcărie nevinovați - TEAMA a fost inrădăcinată în sufletul nostru în toți acești ani!

Ni s-a cântat ,,deșteaptă-te române”, ,,hai să dăm mână cu mână”, ,,te slăvim…” sau imnul regal pe care astăzi nu îl mai știe multă lume - cu ce folos?

Politicienii noștri au dat nordul Transilvaniei, Bucovina de Nord și Basarabia cu seninătate în timp ce poporul plângea, au dat toată țara ruților, au umplut pușcăriile, au făcut ca o bună parte a populației țării să se simtă străină pe pământul moșilor și strămoșilor lor, au construit palate și canale în timp că țara sângera...

Au vândut locuitori pașnici și gospodari pentru a umple buzunarele unor potentați, au împușcat pe toți cei care nu vroiau să înțeleagă că între noi și “lume” exista o graniță artificială păzită cu arma , etc, etc! Și am ajuns în ziua de astăzi când romanii se simt mai senini și “mai “acasa” la Budapesta decât la București, când ungurii nu mai sunt percepuți ca dușmani de moarte , când a vorbi ,,moldovenește” la Gyula, Szeged sau Budapesta nu este ,,rușinos “ așa cum este la Timișoara sau București unde riști să fii apostrofat și înjurat la fel ca cei care vorbesc ungurește și așa mai departe!

Ce a adus ,,marea unire” pentru poporul ,,reîntregit”?

Aproape nimic doar ură, dispreț , teamă și dorința de a pleca din țară.
Sus