Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Kontakt / Profesoara Unger Enikő din Târgu Mureș a fost aleasă profesoara anului, a națiunii maghiare

Profesoara Unger Enikő din Târgu Mureș a fost aleasă profesoara anului, a națiunii maghiare

În aceste zile s-au decernat la Budapesta, în cadru festiv, diplomele de excelență acordate anual „Profesorilor anului, a națiunii maghiare”. Fiind cea mai mare distincție care poate fi primită de un pedagog maghiar, încă din noaptea evenimentului am rugat-o pe profesoara Unger Enikő, să ne împărtășească din sentimente.– V-ați gândit vreodată, că a fi profesor în Transilvania înseamnă mult mai mult decât să predai și să educi conform programei tinerii maghiari?

– Evident înseamnă mai mult. În primul rând pentru că nu predăm și nu educăm doar conform programei și doar în incinta școlii. Există și alte forme ale educației, cum ar fi cea nonformală și cea informală, care oferă diverse modalități ale acesteia. În calitatea mea de dascăl mă folosesc și de beneficiile oferite de rețelele de socializare, care mă sprijină atât în comunicarea cu elevii cât și în transmiterea unor influențe educaționale.

Publicațiile mele de specialitate, realizate în limbile maghiară și română, se adresează unui public larg, “fără vârstă”. În al doilea rând aș menționa, că în cariera mea de profesor am predat geografia în trei limbi (maghiară, română și germană) iar copiii cu care am lucrat au aparținut mai multor etnii.

– Ați mai fost distinsă în cariera Dvs. de profesoară? Aceasta, venită de la cele mai înalte nivele ale guvernului maghiar, înseamna ceva în plus pentru Dvs?

– Nu am mai primit o asemenea distincție. Cu toate acestea mă simt apreciată în colectivele în care lucrez. Nominalizarea pentru titlul de Profesorul anului 2016 a venit tocmai din partea conducerii uneia dintre cele două licee la care predau. Titlul obținut îl percep ca fiind o recunoaștere a întregii activități didactice realizate pe parcursul celor 23 de ani de carieră.


– O distinctie înseamnă și resemnare și iarmaroc al amintirilor.Numele cui vă vine în minte, când preluați această distinctie?

– Nu pot să nu mă gândesc la mama mea, care a parcurs o îndelungată carieră de dascăl: 42 de ani la catedra aceleiași școli. Cred că ea mi-a servit ca model și acum mă privește fericită de sus.– Ce mesaj aveți tinerilor dascăli maghiari din România?

– Mesajul meu se adresează tuturor dascălilor din România: să nu uite de faptul că “materia vie” pe care o modelează astăzi va forma baza societății de mâine. Vrem o lume mai bună, realizăm o educație de calitate. Doar noi, dascălii, suntem în măsură să îmbunătățim latura umană a procesului educațional. Prin urmare, modelul dascălului poate echilibra criza de valori resimțită în lumea contemporană.
Sus