Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Kontakt / Ouă încondeiate... de struț în Țara Călatei (Kalotaszeg)

Ouă încondeiate... de struț în Țara Călatei (Kalotaszeg)

Ardealul este unic și plin de surprize. Oamenii acestor meleaguri au încercat mereu în cursul istoriei să țină pasul cu vremea. Așa se întâmplă și acum. Într-o localitate lângă Huedin, în satul Bicalat (Magyarbikal), l-am surprins la „lucru” pe Kolcsár Ferencz, care are o fermă de struți.

Ce caută acesastă pasăre alergătoare simpatică între păsările noastre domestice, iubite altminteri foarte mult de cei din Țara Călatei (Kalotaszseg)? – mă întrebam.Kolcsár Ferencz a înființat această fermă acum doi ani. A cumpărat cățiva struți, și în același timp a început să învețe și creșterea și întreținerea acestor animale africane. Ferma și în ziua de azi are un aspect miraculos chiar și pentru domnul Kolcsár, darămite pentru cei din zonă.

– Este ceva nou pentru Țara Călatei... Cine s-a gândit că pe lângă curci, bibilici și găini vom vedea și struți pe aici – îmi spune proprietarul. – Am început cu un mascul și două femele, iar în doi ani am ajuns să văd ieșind unsprezece pui.

Consătenii domnului Kolcsár au impresia că această fermă este foarte rentabilă și îi oferă un trai bun. Acest lucru este însă relativ, deoarece afacerea depinde foarte mult de piața de desfacere.

– Ferma are viitor serios, dar nu în viitorul apropiat. Am luat un împrumut și am găsit piață de desfacere în occident. Trebuie însă să ajung la 500 de capete vândute anual. Încerc să obțin și fonduri europene. Dacă reușesc să obțin aceste fonduri, am de gând să dezvolt ferma. Vreau să construiesc și un abator prin care pot valorifica nu numai ouăle dar și carnea respectiv pielea, care este foarte prețioasă. Momentan acest lucru pare un vis, dar prin perseverență am încredere în transformarea acestor vise în realitate – adaugă el.

                                                                                   ***

Sărbătorind sfintele Paști domnul Kolcsár a vopsit cu metode tradiționale ouă de struț. Într-un sat vecin un meșter a îmbrăcat oăle cu perle și mărgele. Acest lucru m-a uimit foarte mult. Bucuria mea a fost și mai mare când am primit cadou un ou de struț vopsit.

A fost cel mai interesant udat de Paști pentru mine. Sânt bucuros și mândru, că oamenii din Țara Călatei încearcă să caute căi noi pentru a porni o afacere cu animale, bazându-se pe experiența veche legată de ținerea animalelor domestice clasice. Iată cum se îmbină obiceiurile tradiționale din zonă (haine, folclor, broderie) cu cele moderne: agroturism și creșterea animalelor exotice.Sus