Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Kontakt / Lumină pentru ochii lui Kántor Olivér

Lumină pentru ochii lui Kántor Olivér

Despre localitatea maramureșeană Câmpulung la Tisa am mai scris pe acest portal. Acum, tot legat de localitate, vă relatez un caz demn de urmat și mediatizat, care a mobilizat un oraș întreg, și nu numai.

Este vorba de familia Kántor din Câmpulung la Tisa (Hosszúmező), localitate locuită preponderent de maghiari.

Familia Kántor are gemeni, un băiat (Olivér) și o fetiță (Olívia) de patru luni. Băiețelul născut în noiembrie anul trecut, a fost diagnosticat cu o boală gravă a ochiului (retinopatie de prematuritate – dezlipirea retinei), boală care netratată poate duce la orbire. Singura șansă a băiețelului este efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgență în SUA, mai precis în statul Michigan, intervenție ce costă mai bine de 30 000 de dolari, fiind programată pe 21 aprilie. Dosarul medical este pregătit, doar banii trebuie adunați.După cum spuneam, un oraș întreg, și nu numai, s-a mobilizat pentru a da o șansă copilului condamnat în primă instanță la orbire de către sistemul nostru medical. Este lăudabil totuși că mai există oameni cu halat alb, care nu dau din umeri cu nepăsare, spunând că atât s-a putut face, ci caută și oferă soluții familiei disperate. E drept, soluții cam costisitoare, dar nici o sumă nu poate fi prea mare pentru un părinte ca să-și vadă copilul sănătos.

Neavând posibilități materiale pe măsura cerințelor clinicii din străinătate, familia bebelușului de numai câteva luni a apelat la oamenii care și-au pus viața în slujba ajutării semenilor aflați în suferință. Așa au ajuns la Asociația ”Lumină pentru ochii tăi” din Baia Mare, asociație către care firmele pot face donații, reprezentând chiar și sume deduse din impozitul datorat statului. Conturile asociației sunt următoarele:

CONT ÎN LEI deschis de Asociația ”Lumină pentru ochii tăi”
RO24RNCB018215138770001
CONT ÎN EURO deschis de Asociația ”Lumină pentru ochii tăi”
RO94RNCB018215138770002

Totodată persoanele fizice pot sprijini cauza lui Olivér prin conturile deschise de către părinții copilului, și anume:

CONT ÎN LEI
RO48CECEMM3208RON0710191 – deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU
CONT ÎN DOLARI
RO35CECEMM32D6USD0710195 - deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU
CONT ÎN EURO
RO29CECEMM32B2EUR0710193 - deschis la CEC Bank Săpânța
COD BIC: CECEROBU

Titular cont: Kantor Monica Emilia - 0745 941 121

De asemenea, s-au înființat în Municipiul Sighetu Marmației mai multe puncte, unde doritorii pot face donații. Astfel, au fost montate urne atât la cabinetul medical de oftalmologie din centrul orașului, cât și la sediul TV Sighet din zona Big, la Pizza Maxx s.a.m.d.

S-au alăturat campaniei și alte asociații, instituții publice și private, care organizează diferite programe cu scop caritabil, donând banii obținuți din încasări. Așa, de exemplu: Asociația Sportivă Clubul Român de Țurcă a organizat un meci demonstrativ în scop caritabil; la o petrecere caritabilă într-un pub sighetean s-au adunat 3200 de lei; prin spectacolul caritabil intitulat ”Speranță și lumină” al grupului de inițiativă “Prietenii lui Oliver” s-au adunat nu mai puțin de 3500 lei; Clubul Rotary Voievodal, care în parteneriat cu Centrul Cultural Sighet a organizat un spectacol de teatru etc.

Rămâne de văzut cât de receptivi sunt oamenii la suferințele semenilor. Să sperăm că banii necesari pentru intervenție să fie strânși în totalitate înainte de data de 21 aprilie.

– Să știți că suntem impresionați de bunătatea oamenilor din jurul nostru – ne spunea Kántor (László) Mónika, mama copilului. – Nu credeam că se va aduna lumea în jurul nostru, pentru a-l ajuta pe Olivér. E impresionant și suma care s-a adunat – a adăugat ea. Mulțumim! Köszönjük szépen!


 
Sus