Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Va fi obligatorie angajarea de personal vorbitor de limba maghiară în instituțiile medicale și sociale

Va fi obligatorie angajarea de personal vorbitor de limba maghiară în instituțiile medicale și sociale

După vestea amplasării tăblițelor multilingve la Cluj, iată sosește încă o știre promițătoare legată de aplicarea legilor și tratatelor semnate de România: se întroduce posibilitatea folosirii limbii materne în domeniul sănătății și în instituțiile care oferă servicii sociale

Inițiativa propusă de UDMR și votată azi în Parlament va constitui o garanție legislativă pentru folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și cele care oferă servicii sociale. Acest lucru înseamnă că, în municipalitățile în care proporția maghiarilor ajunge la douăzeci de procente sau la 5.000 de locuitori, instituțiile medicale si cele care furnizează servicii sociale vor fi obligate să angajeze și personal care să cunoască limba maghiară.

Prin aceasta inițiativă a fost pus în practică un proiect mult așteptat și, în același timp, un drept al comunității maghiare din Transilvania. Până în acest moment, România nu a implementat prevederile cuprinse în Charta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, document pe care l-a ratificat în anul 1995. Dar astăzi, s-a făcutut un pas înainte în ceea ce privește utilizarea limbii materne.



Angajarea de personal vorbitor de limba maghiară în instituțiile medicale și sociale va fi obligatorie nu doar în localitățile unde procentul maghiarilor depășește pragul de 20 procente, dar și în cele în care numărul locuitorilor maghiari este de cel puțin 5.000. Astfel, în numeroase orașe din Transilvania, unde trăiesc și maghiari, însă numărul lor nu depășește 20 de procente, însă este peste 5.000 de locuitori – precum în Arad, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara – pacienții maghiari se pot adresa instituțiilor medicale în limba maternă.

Camera Deputaților, în calitate de Camera decizională, a adoptat în ședința de plen inițiativa Uniunii depusă de membrii grupului parlamentar UDMR, încă din mandatul anterior.

                                                                                      ***
Iată deci, că informațiile Corbilor Albi – vezi: http://corbiialbi.ro/index.php/contact/1009-se-contureaza-cel-mai-mare-pas-spre-normalizarea-relatiilor-romano-maghiare/ – au fost corecte. Într-adevăr, se conturează cei mai mari pași spre normalizarea relațiilor româno-maghiare.








Sus