Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / Bejön a vidék! (Satul vine la oraș!) – gospodarii tradiționali maghiari la Cluj

Bejön a vidék! (Satul vine la oraș!) – gospodarii tradiționali maghiari la Cluj

Gospodarii tradiționali maghiari din vecinătatea Clujului pășesc pe o nouă treaptă în lupta lor profesională pentru a rămâne în concurență cu marfa multinațională ce invadează piața, dar și pentru a se menține în raza culturii gospodărești maghiare.Târgul gospodarilor din satele ungurești din județul Cluj cu titlul Bejön a vidék! (Satul vine la oraș!), un târg care are ca organizatori pe înșiși gospodarii autoorganizați: Asociația Gospodarilor Maghiari din Scaunul Arieș, Slow Food Turda și Studcoop.

De reținut crezul acestor oameni care cred în continuare în posibilitățile de a-și crea viitor pe meleagurile natale, prin muncă inovativă, autoorganizare și management modern.

Marea atracție a târgului a fost Slow Food Turda, care prin Pozsonyi Márta a început o adevărată și veselă cruciadă împotriva obiceiurilor gastronomice globaliste ale copiilor de la școală, care mănâncă în pauză tot felul de mikimausizme comestibile împachetate în pungi colorate, în loc să se bucure de mâncarea sănătoasă și gustoasă adusă de acasă.

– Acum învățăm cu copii care vizitează standurile noastre, cum se face crema de brânză cu leurdă. În loc de leurdă putem folosi și mărar sau frunze de pătrunjel.

Crema tartinabilă este perfectă pentru a face sendviciuri sănătoase. Rețetă simplă, însă pe atât de accesibilă.


Nu vom face miracole, dar cu turneul pe care-l vom face în școlile maghiare, sunt convinsă că vom deschide orizontul copiilor, profesorilor și a părinților – ne-a spus Pozsonyi Márta de la Slow Food Turda, care ne-a și invitat să gustăm împreună cu copii noi sosiți păinea de casă cu cremă de brânză cu leurdă.Să sperăm că tot mai multe școli vor trece de la mikimausizme color-neidentificate cu surprize la mâncare normală, sănătoasă.
  

Bejön a vidék! (Satul vine la oraș!) – un curent nou de reorganizare a societății maghiare din România.

 A fost gustos – finom volt!


Sus