Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / 15 + 15 ani de procese pentru Kolozsvár și stema lui?

15 + 15 ani de procese pentru Kolozsvár și stema lui?

Forțat de procesele pierdute cu civilii – mai ales cel pierdut împotriva Minority Rights – Emil Boc decide să nu mai riște alte procese pierdute și dă undă verde instalării tăblițelor bilingve la intrările/ieșirile din Cluj.

Alături de Cluj-Napoca va exista și înscripția Kolozsvár respectiv Klausenburg, toate acestea fiind așezate sub inscripția latină, care denotă existența așezării romane Napoca în această regiune.

În patru limbi deci Clujul: în română, maghiară, germană și latină.Știrea – deși oficial încă nu s-a făcut „lansarea” – a fost primită cu sufletul la gură de toate organizațiile care luptau pentru a șterge ilegalitatea moștenită din era Funar, o luptă de 15 ani pentru aplicarea legilor românești și internaționale într-un oraș cu un primar liberal.

Pun întrebarea: dacă exponenții liberalismului (Boc, Florea) așa de greu sunt convinși să aplice legea legată de înscripțiile maghiare, ce putem aștepta de la alții? Dacă într-o țară cu un fost președinte al Forumului Democratic al Germanilor din România, lansat în politica mare de liberali, a acceptat fără un cuvânt această stare subnormală din Cluj, ce putem aștepta de la alții, care nu au nimic comun cu ideea de Klausenburg?

Dar hai să lăsăm trecutul și să ne bucurăm de această reușită.

Și pun ultima întrebare. Oare și pentru stema funariotă a Clujului va fi nevoie de procese? Unii se vor preface că nu știu de această stemă care nu a fost acceptată de specialiști? Încă 15 ani de procese?

Am mai notat și repet: maghiarii nu riscă să ceară nimic din ceea ce ar fi ilegal, nu se avântă în procese fără a avea dreptatea de partea lor. Ar fi timpul să ne pună pe gânduri această remarcă. Maghiarii – fiind minoritari – vor câștiga cu timpul toate procesele intentate pentru drepturile lor.

Din aceste lupte maghiarii vor ieși învingători, uniți, căliți. Societatea română va ieși învinsă, dezbinatî și debusolată.

Așteptăm încă 15 ani să se adeverească cele notate?
Sus