Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Dubla măsura și “je suis Sankt Petersburg”

Dubla măsura și “je suis Sankt Petersburg”

Au trecut prea multe zile de la atentatul terorist de la Sankt Petersburg, ca să mai așteptăm apariția „je suis”, fenomenul prin care lumea solidariza cu victimele atentatelor teroriste, indiferent de vârsta, naționalitatea, credința sau crezul acestora privind politica.

Atentatul terorist este atentat oriunde în lume, și la Paris și la Bruxelles și la Sankt Petersburg.

Lipsa fenomenului „je suis Sankt Petersburg” este un gest pe cât de urât și nedemn pentru o lume care se consideră deschisă, pe atât mai demonstrativ, că omul din Franța, Belgia sau din Occident este mai valoros, decât cel din afara acestei zone.

  

Această dublă măsură nu este prima care ne dă de gândit, ea fiind aplicată și în cazuri politico- geostrategice, precum amânarea voită a aderării României la Schengen.

Unii sunt egali, dar alții sunt și mai egali!

Aceeași măsură dublă o găsim și în cazul reformei învățământului superior maghiar, în care se stipulează printre altele și reevaluarea bazelor de funcționare ale universităților cu caracter internațional.

În Ungaria s-au găsit 27 de universități cu aceste probleme, statul maghiar propunând rezolvarea acestora prin votarea unei legi, care obligă statul sau statele fondatoare vizate să întocmească un tratat de colaborare la nivel diplomatic cu Ungaria, pentru a clarifica statusul acestora (evitând astfel și problemele de neconcordanțe juridice).

Unii sunt egali, dar alții sunt și mai egali.

Din 27 de universități internaționale vizate numai una s-a găsit, care în loc de a clarifica aceste lucruri cu forurile superioare maghiare, au ales calea politizării, începând o campanie internațională de anvergură împotriva guvernului Ungariei, din care nimeni nu va ieși bine: nici organizațiile lui George Soros (fondatorul universității amintite – CEU) nici oamenii care stau acum, și nu înțeleg ce se întâmplă.

Așa ca în cazul „je suis Sankt Petersburg”, și aici avem de a face cu dubla măsură: pentru unii ieșim în stradă ca să-i asigurăm de solidaritatea noastră, pentru alții... nu.

Ca să nu fiu înțeles greșit, clarific următoarele. Ca orice om deschis la minte condamn Rusia pentru calea care a ales pentru a-și apăra interesele naționale. Condamn pe toți, cei care au forțat aceste lucruri, ca să ajungem cu rachete NATO îndreptate spre alții, obligând pe alții să-și îndrepte rachetele spre orașele noastre.

Condamn guvernul maghiar, pentru neprofesionalismul cu care a abordat această lege a învățământului superior, implicându-se într-un război mediatic și politic cu instituțiile miliardarului George Soros, care are o viziune diferită despre viitorul Europei decât guvernul maghiar.

Condamn însă și pe aceia, care cultivă ideea că Occidentul este superior și tot ce vine din Orient (Rusia) este malefic, sugerând lumii gândirea în alb-negru, cum că unii sunt buni (Occident) alții răi (Rusia).

Condamn acei activiști ai rețelelor Soros, care nu au comunicat și nu comunică pe înțelesul tuturor despre avantajele acestor sisteme.

Condamn terorismul, violența, violarea drepturilor individuale și colective – condamn dubla măsură!

Je suis Sankt Petersburg!

Sus