Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Kontakt / „Poporul sârb îi consideră pe maghiari ca pe ai săi, iar poporul maghiar să considere sărbii ca pe ai lui”

„Poporul sârb îi consideră maghiarii ca pe ai săi, iar poporul maghiar să considere sărbii ca pe ai lui”

Aleksandar Vucici, primul ministru al Serbiei l-a invitat pe ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, să îl sprijine campania electorală prezidențială, alături de Gerhard Schröder și alți politicieni europeni de seamă.

Szijjártó a răspuns foarte elegant invitației, discursul său de sprijin fiind chiar în limba sârbă.

Cele spuse de ministrul de externe maghiar la Belgrad merită atenție. Szijjártó Péter a reliefat faptul că dacă acum câțiva ani cineva ar fi venit cu ideea invitării unui ministru de externe maghiar în campania prezidențială a unui candidat sârb, lumea ar fi spus că este pur și simplu ”dus cu pluta”.

„Apreciem la maxim politica Dvs. minoritară, putând constata că minoritatea maghiară are toate drepturile asigurate în Serbia. Pentru acest lucru Ungaria nu va permite nimănui să vă țină cursuri cu respectarea drepturilor minorităților” – spunea Szijjártó Péter în limba sârbă, făcând aluzie astfel la pașii uriași care i-au făcut împreună Ungaria și Serbia pentru a-și armoniza relațiile tensionate de-a lungul istoriei. (În 2014, primul ministru al Serbiei a participat la comemorarea maghiarilor uciși de partizanii sârbi după retragearea administratiei maghiare de după al doilea război mondial. Vucici a rostit atunci celebrul său discurs în care a spus: „Poporul sârb îi consideră pe maghiari ca pe ai săi, iar poporul maghiar să considere sărbii ca pe ai lui”).

Profund recunoscător, ministrul de externe al Ungariei a declarat la rândul său la Belgrad, în cursul campaniei prezidențiale a lui Vucici, că Ungaria nu va permite Bruxelles-ului să blocheze aderarea Serbiei la UE pe diferite considerente politice.

Iată, deci, Serbia este tot mai apropiată Ungariei, oferind maghiarilor toate drepturile lor. Într-un cadru absolut autonom, în Provincia Voivodina Autonomă, limba maghiară și română sunt ambele oficiale.
Sus