Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Miniplanul Marshall al Ungariei pentru sprijinirea maghiarilor de peste hotare atinge pragul psihologic de 1 miliard de forinți

Miniplanul Marshall al Ungariei pentru sprijinirea maghiarilor de peste hotare atinge pragul psihologic de 1 miliard de forinți

În ultima perioadă, statul ungar a început să caute modalități prin care ar putea sprijini pragmatic comunitatea maghiară din România. Colaborarea cu statul român devenind fictivă și lipsite de proiecte esențiale, guvernul condus de Orbán Viktor a decis lansarea unor proiecte de ajutorare complexe, având menirea să stimuleze societatea maghiară din România în a-și concepe și proiecta propriul viitor pe plaiurile natale.

Acest megaproiect a fost numit în 2012 – anul în care s-a și lansat – un „miniplan Marshall unguresc”, având singurul scop acela de a încuraja maghiarii să nu părăsească țările în care s-au născut, să nu-și caute viitorul pe câmpurile agricole ale altora, departe de plaiurile natale.

În primii ani, sute de milioane de forinți s-au direcționat în sprijinul întăririi sistemelor educative maghiare, ajutând cu sume uriașe construirea internatelor școlare pentru maghiarimea dispersată între Ținutul Secuiesc și Partium, respectiv maghiarii din orașe.

În 2015 a pornit megaproiectul de ajutorare financiară a firmelor având caracter maghiar, apoi în 2016 a survenit marele salt calitativ, lansându-se megaproiectul „Ungaria finanțează asociațiile gospodărești maghiare din Transilvania”.

Începând cu anul 2017 și suma alocată drept sprijin economic pentru maghiarii rămași în țările de dincolo de granițele Patriei Mamă crește… la un milliard de forinți!

În cadrul acestui proaspăt proiect sunt vizate asociațiile familiare ungurești, unde pe lângă părinți sunt angajați și copii, respectiv rudele lor, formând astfel unități economice pline de viitor, însă vulnerabile fără un ajutor.

Atingerea limitei de 1 miliard forinți este considerat de mulți maghiari din Transilvania un moment psihologic important.

Maghiarii, deci, stau tot mai mult cu privirea ațintită spre Ungaria și Budapesta.Sus