Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Proiectul de miculași al studenților maghiari din Cluj-Napoca


Să te găsești între miile de studenți maghiari care învață la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este deopotrivă onorant, util, determinant și distractiv. Multiculturalitatea pronunțată a orașului își pune puternic amprenta și pe studenții care studiază la secția maghiară, și care sosesc din toată zonele locuite de maghiari ale Transilvaniei.

Așa cum se spunea pe vremuri că stagiul militar te face bărbat matur, așa circulă azi vorba în Ardeal, că acei care nu au cunoscut viața maghiară de student la Cluj, înțeleg mai greu sinergiile provenite din mediul multietnic, modern, dominat de creativitate și cooperare interculturală.
                                                                            ***
Orașul Cluj-Napoca s-a obișnuit cu forfota studențească, și cu comportamentul specific al studenților veniți din orășele secuiești, care – probabil sub presiunea dulce a libertății și a vieții cu aspect occidental – vorbesc de două ori mai tare pe mijloacele de transport, decât studenții maghiari și români. (Călătorii care cunosc limba maghiară primesc astfel – involuntar – informații aprofundate despre soarta acestor studenți, despre chirie, prietenii, certuri amoroase, mersul autobuzelor spre Ținutul Secuiesc, colete poștale care sosesc greu, despre tanti Marika și nenea Gyuri, și tot felul de lucruri, care dacă ar fi spuse la telefon cu o voce discretă, ar rămâne informații juvenile superdiscrete).

Desigur nu această nuanță „vociferat-simpatică” dă fundalul pitoresc al vieții studențești maghiare din Cluj-Napoca, ci compexitatea evenimentelor la care participă – ca spectatori sau organizatori.

Miile de studenți maghiari se autoorganizează exemplar, dând dovadă de un spirit de autogospodărire de tip central-european.

Coordonați de Asociația Studenților Maghiari din Cluj (KMDSZ) tinerii maghiari își organizează Zilele KMDSZ, ce se derulează pe parcursul a mai multe zile, pe parcursul cărora se desfășoară zeci de concursuri pe diferite teme, întreceri interactive și multe, multe concerte.

Echipele care se vor întrece se adună în centrul istoric al Clujului, de unde pornesc în coloane lungi spre pădurea Hoia, unde au loc majoritatea evenimentelor distractive.

Pornirea lor din centrul istoric, formarea coloanei KMDSZ și mărșăluirea veselă pe străzile Clujului este primită cu zâmbete de trecători – români și maghiari.


 

Iarna activitățile KMDSZ primesc și o nuanță social-caritativă, asociația rulând – printre altele – și proiectul „Moș Nicolae gratuit pentru copii”, sau cum se spune mai ardelenește: „Proiectul Miculaș”.

Coordonatorul proiectului, studentul de la Sapientia (Universitatea Maghiară din Transilvania) Andacs Zsolt a fost invitat în aceste zile în studioul TVR Cluj, în emisiunea Erdélyi Figyelő (Observator Transilvan). El a fost acompaniat de „un crampus” – „ajunctul” lui Moș Nicolae – , având numele de Székely Kinga, studentă de anul I la UBB.– Coordenez șase miculași (Mikulás=Moș Nicolae) și opt crampuși – mărturisea „șeful miculașilor” –, și nu am treabă ușoară. Numai pe ziua de azi avem 23 de cereri, de a ne prezenta îmbrăcați în costum clasic de miculaș la școli, grădinițe, case particulare, familii, ba chiar și la un bazin de înot. Părinții dau telefoane la centrul de miculași, adică secretariatul Asociației Studenților Maghiari din Cluj-Napoca și descriu unde trebuie să trimitem miculași și care este coreografia.

În unele locuri munca noastră voluntară este mai simplă, adică predăm cadourile primite în taină de la părinți, și povestim cu micii admiratori, și ascultăm poveștile lor. E mult mai greu însă când nimerim în familii, unde copii mici sunt așa de emoționați de sosirea noastră, că „prestarea” primește și o latură socio-pedagogica. Copii se deschid, ne spun tot felul de lucruri, având încredere totală în noi – explica Andacs Zsolt în cursul emisiunii în direct.

– Zsolt coordenează acțiunea, urmărind atent pe harta interactivă, unde sunt miculașii săi – explica „adjunctul” Székely Kinga. – De multe ori suntem în pragul panicii, deoarece se întâmplă destul de des, ca părinții să dea incorect adresa sau numărul de telefon, și astfel „centrul” trebuie să facă „cercetări rapide” pe hărți, Google, Romtelecom, Pagini Albe, să rezolve situația. Pentru mine punctul catartic este întotdeauna momentul când copiii încep să recite și să cânte. În aceste momente simt bucurie și o anumită anxietate specifică deopotrivă, deoarece îmi dau seama, că această activitate aparent veselă și fără aspecte prea serioase poate fi pentru unii copii evenimentul vieții. Eu și acum țin minte, cum strigam, când am observat cadourile în cizme... – povestea Kinga.
                                                                   ***
Sinergiile date de confluențele interetnice, iată, își arată forța creatore. După anii de studiu la Cluj, pe lângă maturizare, tineretul devine deschis și la problemele psihosociale ale comunităților. Proiectul de miculași a Organizației Studenților Maghiari din Cluj-Napoca este un bun exemplu pentru a exemplifica forța creativă a acelor tineri, care își formeză profilul maturității într-un mediu lipsit de ură, și dominată de deschidere spre acea Europa, despre care foarte mulți doar vorbesc, fără să-i înțeleagă esența, și mai ales mesajul ei.Sus