Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Kontakt / Sâncraiu (Kalotaszentkirály) – în fiecare an sătenii primesc 10.000 de turiști

Sâncraiu (Kalotaszentkirály) – în fiecare an sătenii primesc 10.000 de turiști

„E aer curat aici, e liniște, râurile sunt curate, la fel și drumurile și casele. Pur și simplu e foarte frumos”, spune o turistă, care se reîntoarce anual în această localitate.

Este vorba despre Sâncraiu (Kalotaszentkirály), e un sat în Transilvaia, în Țara Călatei, în jud. Cluj, lângă Huedin. Nu este o simplă coincidență, că la Sâncraiu sunt 46 de pensiuni, și în fiecare an sătenii primesc 10.000 de turiști. Nu e de mirare, pentru că satul are proprie agenție de turism.

   

La Sâncraiu sunt aproximativ 1100 de oameni din care circa 900 sunt maghiari, satul și împrejurimile fiind acele sate ungurești din Țara Călatei, care sunt cunoscute în lume după portul lor popular colorat dar și după aptitudinile comerciale, majoritatea femeilor din sat brodează celebra írásos, realizând fețe de perne ornamentale vestite în lumea toată.

     

Turiștii din Ungaria folosesc pensiunile satului poposind în excursie în explorarea tainelor ardelenești. Sânt foarte mulțumiți și chiar fericiți de comportamentul gazdelor pensiunilor. La întoarcere spre acasă (Ungaria) poposesc deja în mod tradițional la noi sute de turiști maghiari.În decursul anului oaspeții sunt așteptați tot prin agenție să participe la mai multe organizări festive și religioase. Începând de Paștele maghiarilor până la revelion sânt mai multe organizâri pe care sânt așteptate turiștii: sărbătoarea Paștelor, Rusaliilor , zilele satului , tabăra internațională de dans popular, balul strugurilor, balul măcieșelor.

Se organizează și tăierea porcului în mod tradițional, urmând de cina porcului . Turiștii sânt uimiți și de mișcarea agricolă, văzând cum oameni gospodari trimit și așteaptă acasă vacile și bivolițele de la păsune.

În sărbătorile religioase oamenii se îmbracă și în costumele tradiționale strămoșești.

În opinia mea Sâncraiu este un sat mic , dar era puternic, frumos și are o cultură bogată. Toate aceste lucruri descrise uimesc turiștii care se întorc adeseori cu drag și vizitează tot mai des localitatea noastră.

Sus