Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Kontakt / Mișcarea ”Casa jocului” și tradițiile românilor de la Micherechi. A Méhkeréki Táncház

Mișcarea ”Casa jocului” și tradițiile românilor de la Micherechi. A Méhkeréki Táncház

„Táncházmozgalom” (Mișcarea Casa Jocului) este o mișcare culturală de revigoare a tradițiilor muzicale și coregrafice din Ungaria inițială de doi pasionați ai folclorului maghiar: Sebő Ferenc și Halmos Béla. Prima ”casă de joc” a avut loc la Budapesta, în 1972. Este vorba exact despre anul în care acești doi etnografi, Halmos Béla și Sebő Ferenc, descoperă dansurile populare ale românilor din Micherechi și fac primele înregistrări în satul nostru.


Cu acele întegistrări începe să primească prestigiu în societatea maghiară tradiția muzicală și coregrafică a românilor din Micherechi. De la mijlocul secolului trecut, odată cu pătrunderea obiceiurilor urbane și cu asimilarea culturală a românilor, vechile datini încep să fie părărsite. Prin descoperirea măiestriei dansurilor tradiționale românești de la Micherechi, etnografii maghiari au dat un nou impuls locuitorilor pentru a-și conserva identitatea locală. Astfel, și prin efortul unor intelectuali din sat, cum ar fi domnul învățător Gheorghe Dulău, dansurile de la Micherechi au reînviat și sunt până azi o emblemă pentru localitatea noastră. Foarte mulți dintre micherecheni știu să joace și o fac cu plăcere ori de câte ori au ocazia. Suita de dansuri tradiționale din satul meu cuprinde „Mânânțălu, „Ardelenescu”, „Câmpinescu”, „Bătuta”, „Duba”, „Sârba”.
 

                                                                  Foto: Youtube

Sunt foarte multe lucrări de specialitate în care putem citi despre dansul din Micherechi, sunt filme etnografice și multe înregistrări. Dar ocaziile naturale de dans au dispărut. Dacă pe vremuri se închiria câte o ”casă de joc” în sat, unde tinerii să se întâlnească, să lege prietenii, ori unde dansatorii talentați își arătau talentul, alături de muzicanții noștri din Micherechi, azi jocurile sunt prezentate mai ales în spectacole, festivaluri, concursuri.

Anul trecut, un grup de foști dansatori ai Echipei de Păstrate a Tradițiilor „Gheorghe Nistor” i-a invitat iubitorii dansului din Micherechi la un eveniment deosebit, care a reușit foarte bine: o ”Casă de dans” la Căminul cultural. În anul acesta, înainte de începerea Postului Paștilor, iarăsi s-au adunat foștii dansatori, precum și dansatori tineri și orice doritor de a juca, a privi sau a învăța jocuri micherechenești, la ”Casa jocului” de la Micherechi. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din Micherechi în ultima sâmbătă a lunii februarie iar organizatorii au fost Mihai Sava, Gheorghe Berényi și Ioan Covaci.

 Programul a cuprins toată ziua și a avut peste 150 de participanți. În afară de micherecheni au venit și pasionați ai dansului popular din Seghedin, din Jula precum și din județul Cluj, din România. Dis-de-dimineață organizatorii împreună cu consăteni pricepuți au tăiat un porc pe care l-au pregătiti în mod tradițional. Așa că ”jucăușii” și oaspeții s-au putut bucura de mâncarea cea bună: ”cărnaț, cardaboș, carne frită”.

Deși în familia mea sunt dansatori talentați, eu din păcate nu mi-am însușit pașii jocurilor din Micherechi. Nici nu e ușor să joci ”micherechenește”! Dar am participat împreună cu prietenii mei la această sărbătoare frumoasă. Alături de vârstnici și de copii, am gustat cu toții din atmosfera de care se bucurau odinioară strămoșii noștri. Satul Micherechi este foarte mândru de succesul echipei sale de dansuri. Și prin aceste dansuri, noi suntem recunoscuți ca având o cultură tradițioanlă proprie, deosebită de cea a altor grupuri etnice din Ungaria. Sperăm ca tradiția ”Casa de dans” să prindă rădăcini bune la Micherechi și, de ce nu, să o preia și localitățile românești de peste graniță.

Fotografiile îi aparțin Doamnei Iulia Kaupert, de la radio ”O voce românească”, din Seghedin. Mai jos sunt câteva filme cu dansatorii de la Micherechi:

Doi polițiști dansatori din Micherechi la Fábry Show
https://www.youtube.com/watch?v=fPC_dKFgOLI

Dansatorii de la Micherechi la un prestigios concurs de folclor televizat:
https://www.youtube.com/watch?v=DzvF15q2kdA

Câțiva membri ai echipei de dansuri de la Micherechi joacă în centrul Clujului:
https://www.youtube.com/watch?v=XymTJXENCwY
Sus