Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Burse, mulți tineri, sală plină – societatea maghiară din România își sprijină tineretul

Burse, mulți tineri, sală plină – societatea maghiară din România își sprijină tineretul

A fonda sisteme de burse pentru tineri este o tradiție în societatea maghiară din Transilvania. Majoritatea oamenilor de seamă din societatea maghiară sprijină într-un fel sau altul tinerii maghiari. Aceste burse sunt foarte variate, unele fiind date de asociații și fundații, altele de persoane fizice. Una dintre cele mai importante burse particulare este numită bursa Gyarmathy, și este destinată elevilor 5-8 din Sâncraiu (Kalotaszentkirály) din Țara Călatei (Kalotaszeg) din județul Cluj.Înmânarea acestor burse este precedată de o perioadă intensă de pregătire și predare de dosare din partea elevilor care au rezultate deosebite, jurizarea și gala bursei, care se desfășoară în preajma zilei naționale a maghiarilor, 15 Martie.

În acest an bursa fondată de jurnalistul Okos Márton și solistul de operă Kis B. Attila a fost înmânată în data de 10 martie, într-un cadru festiv, tinerii prezentând și un spectacol dedicat zilei de 15 Martie.Evenimentul este un examen și pentru politicienii maghiari, ocazie cu care aceștia trebuie să elaboreze scurte discursuri dedicate tinerilor și copiilor – discursuri care trebuie să aibă priză la copii, deoarece tinerii nu prea au răbdare la discursuri nesincere.O altă specificitate a galei este prezența într-un număr foarte mare a copiilor maghiari din regiune, gala de la Sâncraiu devenind astfel un adevărat fenomen. Tinerii intervievați de presa maghiară (care este prezentă cu 3-4 echipe) spun negru pe alb, că ei sunt maghiari, cunosc istoria națiunii lor și vor să învețe în limba maghiară în România.                                         Hai cu noi la școlile și secțiile maghiare!

Gala din această comună maghiară este singura, în care sunt prezenți obligatoriu europarlamentarii maghiari (sosiți pentru acest eveniment din Bruxelles respectiv Strasbourg), senatorul și deputatul maghiarilor din județul Cluj, gala transformându-se prin sinceritatea, dinamismul și pragmatismul său o adevărată mică sărbătoare autonomă înglobată în festivitățile dedicate zilei de 15 Martie.

Sus