Sâmbătă, 24 August 2019
Sâmbătă, 24 August 2019


Kontakt / Mărțișoare oferite adolescenților maghiari de către copii români

Mărțișoare oferite adolescenților maghiari de către copii români

Un grup de elevi din ciclul primar de la Colegiul Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc a vizitat câteva clase de liceeni de la liceele tehnologice Joannes Kájoni și Venczel József din aceeași localitate. Micuții de la școala cu predare în limba română, însoțiți de învățătoarea lor au oferit în dar colegilor maghiari din cele două licee mărțișoare confecționate de ei.Înainte de a înmâna cadoul cei 15 elevi de la colegiul Goga – îmbrăcați în port popular românesc – le-au explicat colegilor mai mari de unde provine tradiția oferirii mărțișorului, ce simbolizează această mică bijuterie. Prezentarea lor a fost întregită de recitarea unor versuri legate de eveniment.                                                              Foto: Kovács Boglárka

Directoarea Colegiului Național Octavian Goga din Miercurea Ciuc, Dumbravă Magdalena-Camelia a declarat că gestul de prietenie al micilor elevi are ca scop crearea de legături între copiii români și maghiari, exprimându-și speranța, că această legătură se va clădi pe stima reciprocă.


Bálint Gabriella, directoarea Liceului Tehnologic Venczel József a apreciat gestul-surpiză făcut de către micii elevi de la colegiul Goga, afirmând că și ea, și elevii vizitați au primit cu bucurie macul cadou.

Printre maghiarii din zonele locuite preponderent de ei nu s-a încetățenit obiceiul oferirii de mărțișor ci ocazia sosirii primăverii, dar cei care locuiesc în zone în care majoritatea populației este română, fetele, femeile primesc mărțișoare de la băieții și bărbații prieteni, colegi.

Cu toate că nu prea poartă mărțișor maghiarii din Miercurea Ciuc, gestul copiilor este de apreciat.

Sus