Sâmbătă, 20 Aprilie 2019
Sâmbătă, 20 Aprilie 2019


Compas



Urmează ca ȋn zilele care vin, cât mai mulți români care nu pot să trăiască fără principii morale, indiferent de opțiunea politică de stânga sau de dreapta pe care o au, să contribuie cu reacția lor la acest lanț, astfel ȋncât, după 10 februarie 2017, ȋn România să ȋnceapă Domnia Moralei, nu Domnia Corupției.



În această dimineață (3 februarie 2017) s-a publicat decizia Tribunalului UE privind inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, lansată de o comisie de cetățeni cu sprijinul Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN), respinsă de Comisia Europeană în 2013. Inițiativa Minority SafePack a fost un apel la dialog din partea minorităților autohtone din Europa către instituțiile UE privind un cadru de reglementare comună în ceea ce privește protecția minorităților și măsurile legate de diversitatea lingvistică și culturală, însă Comisia Europeană a refuzat-o în mod arbitrar. Iată, instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților și a anulat decizia. În proces Ungaria s-a angajat pentru Minority Pack, România și Slovacia împotriva acestuia.



Părinții mei mulți ani au sprijinit biserica ortodoxă, și prin momentele acestea eu am fost tot mai bucuros. Timp de 20 de ani am fost consilier în comitet la Parohia Ortodoxă din Giula (Gyula). Anii aceștia sunt foarte memoribili și mândri pentru mine. În toată duminica, de 40 de ani, mergem cu soția la biserica ortodoxă din Micherechi.



România s-a prezentat la inaugurarea președintelui ca un turist norocos, care a prins un city break avantajos. Domnul Dragnea și Grindeanu cam așa arată în poze: turiști, nuntași nu la Casa, ci la Masa Albă. Ungaria, după ce nu a reușit să obțină prezența premierului maghiar la inaugurare, a ales calea diplomației elegante: alături de Anglia și Franța a organizat și ea o recepție oficială cu această ocazie – o recepție la care au fost prezenți toți acei politicieni americani, care în viitoarea echipă Trump vor avea contacte mai serioase cu Ungaria, inclusiv cu congresman-ul de Colorado Mike Coffman, un membru eminent al lobby-ului americano-maghiar.



– La început a fost o noutate mare pentru noi, căci versiunea online reprezintă o altă perspectivă, un alt fel de jurnalism. Nu cred că este o rușine să afirm că noi toți ne-am obișnuit cu această nouă situație printr-un mod autodidact: fiecare dintre noi, inclusiv și eu, am învățat pe cont propriu, cu încetul, să ne descurcăm în lumea virtuală. Deși portalul nostru nu a putut oferi încă nimic deosebit, am primit sponsorizare și pe anul 2013, ceea ce a reprezentat pentru noi o nouă șansă, la imboldul căreia ne-am îmbunătățit site-ul, am lucrat la design-ul și la structura acestuia, dar, desigur, toate acestea dintr-o sumă nu prea mare. Schimbarea nu a fost semnificativă, dar a simbolizat încercarea noastră de a face față tuturor așteptărilor pieții pe care lucrăm, și rezultatele au început să apară.



Până în acest an, România nu a fost reprezentată. Prima echipa care a intrat pe scenă – adică pe cer – în culorile României, a fost echipa de la Pyro-Technic Transilvania, din Oradea. Echipa a fost alcătuită din Jakab Szabolcs (leader), Joltan Cristian, Crișan Attila și Kriszta Norbert. Patru băieți, meseriași, care s-au gândit că sunt destul de buni ca să participe la un astfel de concurs internațional.



Portalul Transindex este prima pagină online de presă maghiară din România. A fost înființat în anul 1999, când încă nu exista – așa cum știm cu toții – reîmprospătarea continuă și multitudinea portalelor online, editorii de atunci publicând doar câteva materiale pe săptămână. Prima echipă a acestui portal lucra noaptea în biroul unei organizații civile, căci doar așa putea beneficia de internet, și a reușit să creeze ceva unic și inedit într-o Românie în care internetul era un articol de lux, încă nerăspândit în rândurile populației.




Sus