Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Compas / Cu zece bariere mai puțin între români și maghiari

Cu zece bariere mai puțin între români și maghiari

10 noi puncte de trecere a frontierei s-au deschis în aceste zile la granița româno-maghiară. Măsura face parte dintr-un program de traversare a frontierei româno-ungare pe legături rutiere transfrontaliere, construite cu finanțare europeană. Drumurile erau terminate încă din 2014, dar întârzierea acceptării României în spațiul Schengen a provocat complicații juridice complexe, care nu permiteau circulația propriu zisă.Pentru a evita o posibilă sancțiune din partea UE – o sancțiune care ar putea fi pusă pe seama ineficienței practice, legate de investirea a 4.8 milioane euro în drumuri transfrontaliere – cele două guverne s-au înțeles ca să deschidă cele 10 puncte de trecere, în regim special: 9 funcționează sâmbăta, unul duminica.

Astfel, între România și Ungaria există deja un lanț întreg de puncte de frontieră, urmând ca cele zece nou deschise să se transforme în puncte cu drepturi depline, după acceptarea României în spațiul Schengen.

Multe aspecte interesante se leagă de aceasta deschidere, fiind vorba despre comune care au practic terenuri agricole învecinate, cu oameni care se salută în timpul lucrărilor agricole, cu animale domestice rătăcite “fără pașaport”, cu vânat evadând din fața “puștii românești” dincolo de tufe, unde deja este în siguranță, acolo fiind “tufe ungurești”.

Un alt aspect se referă la posibilitatea colaborării oficiale a comunelor învecinate, dispărând astfel întâlnirile semioficiale ale primarilor, la bariera dintre cele două părți ale drumului. Poza celor doi primari – unul din Ungaria, celălalt din România – care discută la barieră, a făcut furori pe net (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/283-ungaria-de-est-se-aliniaza-economic-romaniei-de-vest/).

Deschiderea acestor puncte de trecere speciale poate avea efecte pozitive și asupra comunităților românești din Ungaria, dintre punctele amintite cel puțin două fiind în localități unde există școli românești: Aletea și Cheresig.Școla românească din Elek (Aletea) din Ungaria – cu steagul românilor pe frontispiciu

Multe avantaje deci, interesul pentru detalii este unul general în regiunea vizată: portalurile sunt pline cu întrebări legate de funcționare, unii cititori deplâng lipsa hărților de lângă știrea deschiderii – sunt și mulți care cer pomenirea satelor și comunelor într-un mod cât mai exact, denumirile celor 20 localități (10 din Ungaria, 10 din România) fiind apropiate, folosite de maghiari și români în varianta fonetică.

Sus