Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Compas / Instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților

Instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților

Minoritățile europene au căutat mereu modalitățile de colaborare între ele, de a face cunoscută obiectivele lor în fața instituțiilor europene și a statelor europene. Astfel a fost creată Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN), organizația umbrelă a minorităților, grupurilor etnice și lingvistice autohtone din Europa. Fondată în 1949 la Paris în același an ca și Consiliul Europei, FUEN și-a propus reprezentarea intereselor minorităților europene la nivel regional, național și european.

FUEN se angajează să protejeze și să promoveze identitatea națională, limba, cultura, precum și drepturile minorităților europene. Baza activității FUEN este Carta minorităților naționale autohtone din Europa adoptată în 2006.

FUEN are aproximativ 90 de organizații membre din 32 de țări europene, adică inclusiv din spațiul fost sovietic sau Turcia. Uniunea a devenit vocea minorităților pe lângă organizațiile internaționale, în special Uniunea Europeană, Consiliul Europei, dar și Națiunile Unite sau OSCE.

Principalul obiectiv al FUEN este realizarea unui cadru juridic de reglementare a drepturilor minorităților naționale la nivelul UE. Primul pas în acest sens a constituit adoptarea Minority SafePack, un set de măsuri din diferite domenii de politică europeană urmărind crearea unui cadru de protejare a minorităților, în care UE devine garant al libertăților și drepturilor existente, promovează schimbul unor bune practici în domeniul protecției minorităților, pentru a îmbunătăți legislația existentă la nivelul statelor membre.

Inițiativa cetățenească a fost respinsă de către Serviciul Juridic al Comisiei Europene, însă inițiatorii din care au făcut parte Hans Heinrich Hansen, președinte FUEN, Kelemen Hunor, președinte UDMR, Anke Spoorendonk, ministru în guvernul landului Schleswig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru în Guvernul Provinciei Frizia, Karl-Heinz Lambertz, ministru-președinte al Comunității Germane din Regatul Belgiei, Valentine Inzko, reprezentantul principal al Bosniei- Herțegovina la ONU, și Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei autonome Tirolul de Sud au atacat decizia la Tribunalul UE de la Luxemburg.

                                                                                  ***
În această dimineață (3 februarie 2017) s-a publicat decizia Tribunalului UE privind inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, lansată de o comisie de cetățeni cu sprijinul Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN), respinsă de Comisia Europeană în 2013.

Inițiativa Minority SafePack a fost un apel la dialog din partea minorităților autohtone din Europa către instituțiile UE privind un cadru de reglementare comună în ceea ce privește protecția minorităților și măsurile legate de diversitatea lingvistică și culturală, însă Comisia Europeană a refuzat-o în mod arbitrar.
Iată, instanța europeană de la Luxemburg le-a dat dreptate minorităților și a anulat decizia.

În proces Ungaria s-a angajat pentru Minority Pack, România și Slovacia împotriva acestuia.

Sus