Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Compas / Infantilism la Masa Albă - Ungaria iară fură Transilvania, ajutată de Putin și Trump

Infantilism la Masa Albă - Ungaria iară fură Transilvania, ajutată de Putin și Trump

Portalul liberal 444.hu din Ungaria se distrează de minune de noua teorie patriotardă românească , cum că în februarie Putin și Trump vor merge la Budapesta să discute despre reintegrarea Transilvaniei în Ungaria.

Portalul încearcă să caute originile acestei știri, comentând cu exces de zel comentariile catastrofiste, râzând în hohote de nivelul la care se percep evenimentele mondiale de către o mare parte a societății românești.

Haideți să vedem și noi, la care articol românesc se referă portalul din Ungaria!

SE PUNE LA CALE RUPEREA TRANSILVANIEI? În februarie, Vladimir Putin și Donald Trump vor vizita... Ungaria.

 

Articolul care se referă la această reintegrare – vezi varianta publicată sau republicată în paginile de socializare – este un text absolut obișnuit din presa românească, care, ca o raritate în Europa, se comportă ca un complice al puterii în a obstrucționa strategia de supraviețuire a unei minorități naționale.

Acest articol face deci parte din arsenalul dezinformării generale – o dezinformare cu mari succese, deoarece complexele societății românești și incultura generalizată oferă un sol fertil acestor semințe otrăvite.

Până acum deci, nimic nou. Un articol antimaghiar – unul dintre sute de mii de articole.
Interesant însă cum primește societatea românească știrile noi legate de Putin și Trump. Obișnuiți cu presa specifică românească, oamenii văd numai în alb și negru. Pentru ei politica se desfășoară prin personaje idealizate și personaje demonizate, care luptă între ele ca în filmele cu monștri. Și mai interesant însă, cum percepe și cum încearcă să se integreze în noile structuri și coaliții politicienii de seamă ai României.

România este singura țară din UE care nu are nicioadată părere despre nimic. România așteaptă ce spun cei care par câștigători și abia după aceea ia și ea în mod fastuos atitudine.

Această pseudopolitică românească – este vorba și de lipsa activității diplomatice – izolează însă România în așa fel, încât pe harta puterilor diplomatice România apare lângă Albania.

Ascensiunea lui Putin și Trump a dezorganizat la maximum și acele puține idei care mai existau vizavi de locul României în sistemul mondial. Antidiplomația României nu are margini.

Știind, de exemplu, că Găgăuzia, prin constituția sa, se va transforma într-o exclavă rusească în cazul unirii României cu Republica Moldova – diplomația românească tace. Tace, nu atenționează că această exclavă va fi la 60 de km de România, ca un Kaliningrad moldovenesc.

România tace, activitatea diplomatică a sa este zero. Președintele Klaus Iohannis este parcă un om căruia îi e frică să viziteze capitalele Europei – să nu vorbim de Budapesta, capitala unei țări cu care România are un tratat de bază, în care s-a semnat proiectul întâlnirilor anuale (!).

În timp ce în România politica se face prin vorbe și articole de genul celui la care ne referim, Ungaria – cu o generație de diplomați tineri – este hiperactivă. Începând cu China până la Brazilia, Ungaria își formează noi legături diplomatice și economice. În Europa își face aliați. Europarlamentarii lor sunt incomparabil mai activi decât cei din România. Ungaria are viziune asupra Europei moderne, și prin această prezență activă pe harta Europei, ajunge să aibă legături corecte și cu Rusia și SUA.

Dar să revenim la articolul în pricină, care iată, a ajuns un etalon al infantilismul politic al milioanelor de oameni din România: Rusia și SUA „donează” Ungariei Transilvania...

Vă dau un exemplu, care este diferența dintre strategia diplomatică a Ungariei, respectiv a României, cu privire la relațiile cu noul președinte american.

România s-a prezentat la inaugurarea președintelui ca un turist norocos, care a prins un city break avantajos. Domnul Dragnea și Grindeanu cam așa arată în poze: turiști, nuntași nu la Casa, ci la Masa Albă.

Ungaria, după ce nu a reușit să obțină prezența premierului maghiar la inaugurare, a ales calea diplomației elegante: alături de Anglia și Franța a organizat și ea o recepție oficială cu această ocazie – o recepție la care au fost prezenți toți acei politicieni americani, care în viitoarea echipă Trump vor avea contacte mai serioase cu Ungaria, inclusiv cu congresman-ul de Colorado Mike Coffman, un membru eminent al lobby-ului americano-maghiar.

Desigur, nu se știe ce s-a discutat la această recepție. Dacă eventual s-a vorbit despre România și Ungaria, putem fi însă convinși că nivelul discuțiilor nu a fost la nivelul articolului sau al firavei diplomații românești.

Sus