Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Compas / Dispare limba română?

Dispare limba română?


Dragii mei (ca să-l parafrazez pe Busu de la rubrica meteo al PRO TV), am o veste proastă: în acest ritm, pe care îl susține mai ales media românească, limba lui Eminescu, Arghezi, Labiș ș.a. încetul cu încetul va dispărea. Dacă nu au reușit rușii cu Internaționala lor să distrugă poporul și valorile ei, o va reuși maimuțăreala limbii engleze, pe care o găsești pe fiecare gard. Și, se pare că (în afara unor scriitori și lingviști, prea puțini la număr, și cu vocea pierdută), nimeni nu se alarmează în fața faptelor.

Era să cad pe spate, când într-o dimineață de sâmbătă, la un canal de știri, o copilă de circa zece ani, într-o emisiune pentru copii, a făcut următorul anunț: și acum urmează rubrica noastră de cooking

Dumnezeule, mi-am spus, oare la ce școală învață copila? Și ce fel de redactori sunt pe la televiziunea respectivă?

Apoi am început să fiu mai atent la știri și diverse emisiuni.


Astăzi nu mai miră pe nimeni, din păcate, că pe la televiziunile de știri toate emisiunile au titluri în limba engleză: breaking news, talk-show, news alert, etc. 

Parcă te uiți la CNN sau la BBC! Deși, în privința redactării, a conținutului, a surselor sau a comentatorilor nu se compară cu televiziunea americană sau cea britanică.

Dar sunt lucruri și mai grave: nu mai aud pe nimeni să meargă la frizer. Toată lumea se tunde la un hair stylist. 

Deunăzi am citit un comunicat al unui club sportiv, în care scria negru pe alb: cu prezența ta la sală susține echipa dar și pe coach! Doamne. Chiar e greu să scrii antrenor?

Aud tinerii, și pe marii destepți de pe la televiziuni, vorbind despre job. Nimeni nu merge la muncă, nimeni nu-și caută loc de muncă, toată lumea e cu jobul.

În unele orașe sunt interzise denumirile în limba maghiară. Dar cu cele englezești (în majoritate), chinezești sau în oricare altă limbă, nimeni n-are nicio problemă. În Cluj aproape nu mai găsești un magazin, o firmă, care să fie denumite în limba română.

Cănd un popor nu are grijă de limba lui maternă, din păcate riscă să dispară ca nație. Timpul și istoria ne va arăta, încotro ne îndreptăm...


Sus