Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Compas / „Am crescut între artificii” – oameni care poartă în ei focul, scânteia și luminile

„Am crescut între artificii” – oameni care poartă în ei focul, scânteia și luminile

Rezultatele echipelor de fotbal, handbal sau chiar alte sporturi sunt bine cunoscute de societate. Se discută lung despre partide, arbitri, finale și premii. Este dezbătut concursul în sine, întrecerea care scoate din om energii nebănuite; energii ce se convertesc în rezultate, având la baza lucrurilor... focul interior, scânteia.

De data asta vreau să vă povestesc însă despre un concurs aparte care nu are legătură cu sportul însă, prin ideea de a te întrece cu alții în domenii creative, pare a fi o rudă îndepărtată cu tot ce este generat de bătrâna motivație a competivității umane firești.Este vorba de concursul internațional de artificii, organizat în renumitul oraș Macao - Regiunea administrativă specială Macao (Àomén) a Republicii Populare Chineze - unde România a fost reprezentată de o echipă din Oradea, alcatuită din tineri ambițioși, maghiari și români. Concursul se numește: 28th 2016 Macau International Fireworks Display Contest.

În fiecare ani, la sfârșitul lunii septembrie, în Macao vin mii de turiști ca să vadă acest spectacol-concurs. Evenimentul ține o saptămână, de la ultimul weekend din septembrie, până la 1 octombrie, când este ziua națională a Chinei. În perioada asta, Macao e plin de oameni, plin de viața și în fiecare seară o echipă iși face numărul de tehnică de artificii.

Până în acest an, România nu a fost reprezentată. Prima echipa care a intrat pe scenă – adică pe cer – în culorile României, a fost echipa de la Pyro-Technic Transilvania, din Oradea. Echipa a fost alcătuită din Jakab Szabolcs (leader), Joltan Cristian, Crișan Attila și Kriszta Norbert. Patru băieți, meseriași, care s-au gândit că sunt destul de buni ca să participe la un astfel de concurs internațional.Pe lângă România au mai participat echipe experimentate din Thailanda, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Korea, Italia, Canada și China.

– Care a fost motivația pentru care ați participat la acest concurs? – l-am întrebat pe Jakab Szabolcs.

– Am vrut să ne cântărim la un concurs serios, să vedem, cam unde nesituăm în această frumoasă și colorată artă vizuală – îmi spune liderul echipei. - De mult timp ne-au răpit artificiile, suntem cu toții pasionați de pirotehnică. Eu de exemplu de mai mult de 10 ani m-am împrietenit cu focul, scânteia și luminile. Firma a fost fondată de părinții mei in 1998. Putem zice că eu am crescut între artificii.

– Ați luat locul doi... Cred că era un sentiment extraordinar, când ați văzut rezultatul...

– Toată lumea a rămas uimită. Noi, bobocii, care eram absolut noi în sistemul de concurs, dintr-o țară modestă, am luat premiul doi tocmai în China. Veni,vidi,vici... Unul dintre organizatori chiar mi-a spus,, că încă nu a văzut așa ceva, ca o echipa nouă să câștige din primul un loc de podium” – îmi povestește Jakab Szabolcs.– Eu, eu nu aș fi crezut că o să fim așa de buni. Am văzut celalalte echipe, ce artificii complexe au avut. Credeam că noi o să fim ultimii, sau ceva de genu'. Când am auzit, că am luat premiul doi, nu mi-a venit să cred – îmi spune Crișan Attila.

– Juriul a fost deosebit de atent la detalii. Ne întreceam cu ceilalți în show, perspectivă, muzica aleasă, tematică și lasere. Noi ca tematică l-am ales pe Dracula, pentru că pe el îl știe toate lumea, de când Bram Stoker a scris despre acest conte secui un bestseller. Secuiul Dracula se leagă direct de Transilvania - mi-a explicat Kriszta Norbert, făcând referire la capitolul trei al romanului, în care Dracula spune: “We Szekelys have a right to be proud, for in our veins flows the blood of many brave races who fought as the lion fights, for lordship. Here, in the whirlpool of European races”.

                                                                 ***

Iată că au trecut aprope 4 luni, de când acești tineri au câștigat locul doi la 28th 2016 Macau International Fireworks Display Contest și din păcate în massmedia, nu prea am văzut vreun articol pe tema asta.
Felicitări!
Sus