Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Compas / Dragă Moș Crăciun, spune-i UDMR-ului…

Dragă Moș Crăciun, spune-i UDMR-ului…

Da, am cam trecut de 50 de ani… Dar uneori mi-aș dori, totuși, să existe un Moș Crăciun căruia să îi scriu. Acum, pentru că tot suntem în acea parte a anului, poate că i-aș cere un alt fel de UDMR.

I-aș cere să îmi aducă un UDMR care nu ar mai intra în nici o alianță politică cu partidele românești. Nici cu veninosul Ponta și amicul acestuia, Ghiță, nici cu cei care sprijină sistemul și care ne cataloghează drept teroriști sau ne face dosare penale pentru că se aprobă funcționarea unei școli, nici cu partidul lui Boc care nu e în stare să scrie numele orașului și în maghiară sau să ne redea stema batjocorită de Funar. N-aș vrea să mai fim legați de aceștia.

N-aș vrea să-l mai văd pe Kelemen Hunor trimis din bășcău în Sala Avram Iancu din Parlament ca să răspundă în fata unei comisii caricaturale la întrebări de genul ”cînd e ziua imnului național” și la ieșire să își ia șuturi în dos de la orice jurnalist, nu-i așa, ”patriot”.

Nici ei nu ne vor, de fapt. De fiecare dată cînd ”România face alegeri ca să afle cu cine va guverna UDMR-ul”, totul începe cu un uragan de înjurături la adresa maghiarilor. Și tot așa se și încheie guvernarea. De fapt ce am obținut în 27 de ani cu atitudinea asta?

Pe de altă parte, chiar nu cred că UDMR ar trebui să se ocupe de cultura sau sănătatea populației acestei țări, cetățenii ei au politicieni destui care să îi reprezinte: în PNL, în PSD, în ALDE, în PMP, în USR. M-aș simți, în schimb, mult mai fericit dacă UDMR s-ar ocupa de problemele și durerile maghiarilor. Pentru că, ce să vezi, maghiarii i-au trimis în Parlament.

Bunăoară, aș vrea ca UDMR să afle de ce ”serviciile” continuă să propage dezbinările etnice. Și, poate, chiar să facă ceva în acest sens. Aș dori ca UDMR să se întrebe cine sînt cei care înveninează atmosfera și așa încărcată de ură împotriva noastră – și mă gîndesc la politicieni ca Diaconu, Ghiță, Ponta, mai nou Tănase din partidul lui Munteanu și, din nou, poate să facă ceva în chestiunea asta. Aș vrea să se ocupe de identificarea și tragerea la răspundere a celor care sunt responsabili de tot acel ”hate speach” de pe internet, de la Antena 3, din presă în general și poate să găsească o cale juridică de a preîntîmpina astfel de lucruri pe viitor.

Aș vrea ca UDMR să lupte împotriva percepției generale că sîntem bozgorii care am sosit din stepă, viniturile hrănite din mila poporului român căruia Verestoy le taie pădurile cu drujba, uneltitorii la integritatea țării, spioni ai lui Putin și sprijinitori ai lui Viktor Orbán. Sunt foarte sătul de toate astea!

Aș vrea ca cei din UDMR să nu dormiteze prin consiliile locale în așteptarea unei nenorocite de indemnizații de ședință, să nu sărute dosuri de primari, ci să se gîndească la maghiarii care i-au trimis acolo, și să îi reprezinte. Cu adevărat. Să le apere interesele și drepturile.

Aș vrea, desigur, ca UDMR să găsească o cale prin care istoria noastră și istoria Transilvaniei să se studieze în mod corect în școlile românești. Dar poate că lista asta e deja mult prea lungă pentru cei 4 ani de mandat. Dar poate mai importantă decît aflarea în treabă pe la Ministerul Culturii.

Și, tare aș vrea, ca după acești 4 ani, să fiu un pic mai mîndru că UDMR îi reprezinta pe maghiari.

 
Sus