Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Compas / Uniunea Europeană ca sperietoare în Republica Moldova

Uniunea Europeană ca sperietoare în Republica Moldova

Am fost vicepreședinta Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză nr. 36. În toată Găgăuzia au fost deschise 69 secții de votare. După închiderea secțiilor de votare și numărarea voturilor, toate celelalte 69 secții de votare au venit la noi pentru a recepționa actele necesare (procesele verbale). Eu am fost responsabilă pentru recepționarea lor corectă și operativă.

Având această funcție, am avut posibilitatea să vorbesc cu sute de oameni care au votat. Am vorbit cu 69 de președinți de circumscrpție – cu unii mai fugar cu alții mai aprofundat.

Ceea ce s-a cristalizat din aceste discuții este faptul că Igor Dodon la noi, în Găgăuzia, este iubit pentru că el le promite consolida relațiilor de prietenie cu Rusia, o țară a cărei limbă este vorbită ca și “lingua franca” în multe locuri în Moldova, nu numai în Găgăuzia, ci și în teritoriiile bulgare sau orașe majoritar rusești. Pentru acești oameni legăturile bune cu Rusia sunt indispensabile, deoarece majoritatea bărbaților sunt plecați în Rusia, pentru a-și câștiga existența, alții sunt mutați cu traiul acolo, deoarece în Republica Moldova e greu să trăiești fără locurile de muncă din Rusia. Personal cunosc acest fenomen, tatăl meu fiind detașat la Sankt Petersburg la construcții. Fără salariul lui nu prea puteam exista.Alt lucru care l-a împins în frunte pe Dodon e faptul că avea o echipă profesionistă, ambițioasă, care putea vorbi foarte direct cu alegătorii, punând accent pe temerile oamenilor altminteri deschiși pentru ideile “europene”. Ei vorbeau de Uniunea Europeană unde micul gospodar este umilit, crescătorul de animale este batjocorit, deorece multinaționalele comercializează numai produse străine, achiziționând fructele și legumele din țări îndepărtate, în loc să sprijine gospodăriile tradiționale.

Republica Moldova fiind o țară care se bazează pe cultivarea fructelor, legumelor, viticultură și creșterea animalelor, aceste știri au devenit foarte neplăcute, mai ales că cei care au fost în UE au văzut cum se luptă gospodăriile cu prăvăliile uriașe, unde merele sunt aduse din Polonia deși producătorii români ar avea destulă marfă bună de vânzare marilor magazine.

Eu cred că aceste lucruri au fost cele care au întors Republica Moldova din drumul său European: proasta comunicare din partea UE, dar mai ales a României, de unde sosește gălăgioasa politică unionistă care face furori în oamenii mai educați – oameni pe care se baza cândva “occidentalizarea” țării noastre – care se întreabă: ce se va întâmpla cu Găgăuzia după unire? Ei știu foarte bine că în acest caz Găgăuzia – conform constituției – devine independentă. Cine ar dori aceste schimbări majore? Cine ar vrea să fie minoritar în România, când în fiecare săptămână se poate citi în presa din România că ungurii ies în stradă pentru școlile lor?

Am vorbit cu cei care au predat buletinele și despre uriașa simpatie pe care o au cei care vorbesc rusa – ca limbă de legătură – pentru Dodon. În orașele rusești votul era pro-Dodon într-o măsură incredibilă. Chiar și la noi, în Găgăuzia votul pentru Dodon a fost 98,89%! Chiar am glumit, că noi, cei care am votat-o pe Maia, probabil am încăpea într-o cafenea…Sus