Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Compas / Ungaria, Cehia,Slovacia și Polonia își fac TV4 – România câștigă 6 lei 50 de bani

Ungaria, Cehia,Slovacia și Polonia își fac TV4 – România câștigă 6 lei 50 de bani

În timp ce în România se joacă hora bucuriei pentru înlăturarea taxei de radio-televiziune de 6.5 lei (prețul a 2 kg de mălai) – împingând astfel TVR-ul sărăcit spre zona bugetarismului cenușiu, fără autonomia necesară pentru a informa corect –, țările central-europene ale alianței de la Visegrád s-au înțeles să fondeze un radio comun maghiaro-polono-slovaco-ceh, pentru a reuși să comunice mai ușor între ele și cu Occidentul.Radioul se va numi V4, la început va emite în limba engleză, apoi – peste 2 ani – în limbile țărilor (regatelor de odinioară) care și-au dat întâlnire în 1335 la Visegrád: Ungaria, Polonia și Cehia.

Ideea regilor de atunci, care s-au întâlnit la „summitul central-european” organizat pe vremuri la inițiativa regelui maghiar Carol Robert de Anjou – Ioan de Luxemburg (ceh), Kazimir (polonez) – era căutarea posibilităților de cooperare, de întărire a legăturilor din cadrul acestei părți a Europei.

Iată, „ideea regală” veche de 680 de ani trăiește vie, și cei care aplică au puterea de a se adapta încontinuu cererilor noi, căutând posibilități de colaborare, deoarece se știe că țările izolate nu prea au orizonturi de dezvoltare.

În România această știre nu prea are valoare, pentru că după decenii de subinformare și manipulare oamenii nici nu știu care este/a fost rolul taxei de radio-televiziune, ce înseamnă presă independentă, ce înseamnă legile jurnalisticii, ce înseamnă îndatorirea jurnalistului de a asculta și altera pars. Milioane de români stau în fața televizoarelor uitându-se la 3 oameni care înjură pe unul, care... nu este prezent, deci nu se poate apăra. Milioane de oameni nu știu, că prin înlăturarea acestei taxe, va dispărea și ultimul bastion al jurnalisticii democratice, fiindcă o instituție de stat nu mai poate critica propriul stăpân.
Ideea fondării unei televiziuni comune V4 se datorează Poloniei, care încearcă pe toate căile să-și dezvolte ideea de independență pragmatică și colaborare cu vecinii central-europeni. Se așteaptă, ca turismul și comerțul să fie prezenți – pas cu pas – și pe agenda micilor intreprinzători, creându-se astfel acele legături umane care stau la baza colaborărilor și situaților win-win: încrederea reciprocă.Europa-Centrală face deci un pas uriaș spre integrare în lumea bună, România însă face încă un pas în spate, deși intelectualii de seamă au atras de nenumărate ori atenția asupra rolului televiziunii publice. Însăși rectorul Universității Babeș-Bolyai a ieșit la rampă, atenționând asupra catastrofei mediatice românești, dacă TVR și Radio România trece în sfera bugetarilor.Însă subinformarea patologică a României nu lasă loc pentru argumente. Nimeni nu s-a autosesizat, că dacă și rectorul UBB iese în apărarea mass-mediei normale, atunci este ceva grav.

Ungurii, cehii, slovacii și polonezii – cei de la Visegrádul regelui maghiar Carol Robert de Anjou – și-au ales calea comună a dezvoltării, România rămâne în urmă, ca simplu spectator.Sus