Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Compas / Copiilor maghiari din județul Alba le place să danseze „cum îi place și raței să facă baie”

Copiilor maghiari din județul Alba le place să danseze „cum îi place și raței să facă baie”

Muzică autentică, voie bună, costume tradiționale speciale și copii entuziasmați, fericiți - astfel pot descrie pe scurt ediția a doua a Festivalului de Dans Popular pentru Copii din Alba Iulia. În această mică insulă de maghiari, conștiința noastră națională reînvie prin copiii care sunt dornici să păstreze și să dea mai departe, pentru vremurile mai grele, tradițiile moștenite de la strămoșii noștri. Căci cum a răsunat de pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, din gurile micilor dansatori: “Îmi place să dansez, cum îi place și raței să facă baie!”.“Ideea acestui festival s-a născut pe vremea când eram învățător și participam cu elevii din localiatea natală Lopadea Nouă (Magyarlapád) la diferite festivaluri de folclor pentru copii. Bucuria întâlnirii cu cei mici, diversitatea cântecelor și a dansurilor populare ne-au rămas întipărite în minte ani și ani. În localitate s-au organizat tabere de folclor, dar niciodată nu s-a organizat doar pentru copii. În anul 2007 ne-am mutat în Alba Iulia, iar în anul următor o cunoștință m-a rugat să mă ocup de elevii din Liceul Romano-Catolic ”GMGK” și să-i introduc în tainele cântecelor și dansurilor populare. În anul 2013 unii părinți s-au implicat mai mult și am început organizarea săptămânală a întâlnirilor cu copii. În primul an au venit în jur de 20 de elevi. Acest număr a rămas permanent, unii au plecat, alții au venit, dar dragostea lor pentru dansuri și cântece creștea zilnic.Devotamentul părinților m-a convins că suntem pregătiți pentru organizarea unui astfel de eveniment. Când am expus ideea, toți au fost de acord și m-au asigurat de sprijinul absolut în organizare. Pentru asigurarea bazei materiale, am accesat un proiect și cu un buget modest am reușit să ne bucurăm de prezența a 162 de copii din județul Alba, care activează în grupuri de dansuri populare. Bucuria noastră ca organizatori a fost și mai mare când am văzut nivelul de pregătire al tuturor participanților care ne-au încântat pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Acest lucru ne-a dat impulsul pentru organizarea ediției a II-a.” mi-a povestit cu entuziasm Szilágyi Győri Loránd, organizatorul evenimentului și coordonatorul formației de dans popular Csürdöngölő din Alba Iulia.

Această formație s-a înființat în anul 2013, la începutul anului școlar.“În primele două luni m-am întâlnit cu câțiva elevi din clasele I-IV și am început activitățile cu jocuri și cântece, care au dezvoltat abilitățile artistice și creativitatea. Cum trecea timpul, au venit și alți elevi, formându-se un grup de 20-25 de copii. În decursul a trei ani am învățat dansuri populare din Lopadea Nouă, din zona Ciucului, dar și dansuri și cântece specifice vârstei lor. Ca instructor de dans nu mi-a fost greu să formez grupul și să-l conduc pe acest drum, deoarece 11 ani am fost învățător în clasele I-IV. Totodată m-am ocupat de formația de dansuri populare a școlii din Lopadea Nouă, unde m-am născut și am trăit. Munca mea e ușurată de deprinderile și de capacitatea de organizare pe care mi le-am format în decursul a 20 de ani. Cei mai buni dascăli i-am avut pe copii, cu care ne-am format ca o familie. Părinții lor ne-au sprijinit în demersurile noastre și chiar dacă nu dispuneam de prea mare sprijin financiar, totuși am reușit să ne organizăm și să ne dezvoltăm.”.În acest moment, grupul este format din 20 de elevi, iar la aparițiile pe scenă sunt acompaniați de formația Margaret din Oiejdea (Vajasd), condusă de Szilágyi Levente.

La ediția din anul acesta a festivalului au fost invitați formații din 11 localități din județul Alba, dar dintre aceștia doar 5 au răspuns afirmativ invitației, ceilalți invocând diferite motive, care ar împiedica participarea la festival. Cea mai mare problemă, după cum susține și organizatorul evenimentului, era lipsa autovehiculelor de transport a copiilor. Astfel, anul acesta au participat, pe lângă formația din Alba Iulia, formația „Szilas” din Rimetea (Torockó) și Colțești (Torockószentgyörgy), formația „Pipacs” din Ciumbrud, formația „Perla” din Mirăslău și formația „Fügevirág” (Floarea de smochină) din Aiud.Despre desfășurarea programului, Szilágyi Győri Loránd a afirmat:

“Programul festivalului a început sâmbătă la ora 12 cu primirea copiilor la Liceul 'GMGK'. Următoarele activități s-au desfășurat paralel, cuprinzând vizitarea cetății și activități de dezvoltare practică a unor meșteșuguri populare. După servirea mesei ne-am întâlnit la Casa de Cultură a Studenților, unde fiecare formație a prezentat dansuri și cântece din diferite zone ale Ardealului.”

Dar, înainte de a încinge atmosfera pe scenă, organizatorii s-au pregătit cu o mică surpriză pentru participanți. Fiecare grupă de dans popular întâmpină la început dificultatea de a găsi o formație care să îi acompanieze, astfel, în deschiderea festivalului, au urcat pe scenă și și-au exersat primul 'zbor' în ale viorii elevii Școlii particulare de muzică și dans 'Maria Brudan'.
 


Cei trei elevi au demonstrat, alături de profesoara lor, că formațiile de dans nu trebuie să se teamă, căci aprovizionarea de muzicieni este pe cale de formare, ei interpretând piese de Bach, Mozart, dar și o piesă tradițională, intitulată „Frunză verde printre vii”.

După ce micii muzicieni au fost răsplătiți cu aplauze încurajatoare și câte o diplomă de participare, formația 'Margareta' s-a instalat pe scenă pentru a acompania prima grupă de dans, respectiv cea din Alba Iulia. Copiii din formația “Csürdöngölő” au interpretat câteva piese de toamnă, după care cei patru băieți ai grupului au încins binecunoscutul dans al porcarilor, dar le-au luat la csárdás și pe fetele grupului, stârnind voia bună a celor din public. Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos, cântând mândre despre practicile de pedepsire a soților (“Cine nu-și iubește soțul, să-i pună multă sare și ardei iute în mâncare…”).După acest moment cu un minunat gust copilăresc, a urmat formația “Szilas”, care a luat naștere în toamna anului 2013, având ca și membrii copii atât din Râmetea, cât și din Colțești. Datorită numărului mare de copii, formația s-a împărțit pe două grupe: “Micul Szilas”, pentru cei mici și „Marele Szilas”, pentru elevii mai mari, cea din urmă grupă fiind cea care ne-a prezentat la festival, sub coordonarea lui Fogarasi Antónia, portul special și câteva dansuri tradiționale din satele ungurești din jud.Alba, cum ar fi Rimetea și din Colțești.

Kerekes Anita este membră de doi ani a acestui grup și, după cum mi-a mărturisit, pentru ea dansul popular este cea mai frumoasă și mai utilă cale de a-și petrece timpul liber, căci toții membrii trupei se dedică din plin, având împreună multe momente de neuitat.

“Ne-am bucurat foarte mult că am fost invitați la acest eveniment, ne-am simțit foarte bine și ne-am distrat. Deși am avut emoții înainte de a urca pe scenă, ne-am descurcat foarte bine și suntem fericiți că am participat.” mi-a mai spus aceasta.Până ce membrii trupei “Szilas” s-au retras pentru a se pregăti pentru a doua parte a spectacolului lor, respectiv pentru interpretarea unor dansuri din Câmpia Transilvaniei, au urcat pe scenă membrii formației “Pipacs” din Ciumbrud, formație născută în anul 2013 cu scopul de a duce mai departe tradiția și activitatea formației mai mari de dansatori. Micuții dansatori, coordonați de Boros Erzsébet, au încins atmosfera cu voia lor bună și cu dansurile din zona Târnavei, iar publicul a intrat energizată în ritm, cântând alături de cei de pe scenă.

După ce formația Szilas a revenit pe scenă și ne-a fascinat cu dansuri din Câmpia Transilvaniei, au urmat micuții din formația „Perla” din Mirăslău, conduși de coregrafa lor, Fosztó Ingrid, care a dezvăluit că cel mai mic din formație are doar 5 anișori, dar dansează la fel de dârz dansul specific Ciucului de Jos ca și cel mai mare din formație, care are 13 ani. Formația de dansuri populare “Perla” din Mirăslău (Miriszló Gyöngye) s-a format în anul 2012, la inițiativa educatoarei Szabó Csilla. La început, formația a avut 20 de membrii, însă cu trecerea anilor, numărul s-a micșorat. “Nu participăm la concursuri, însă avem multe apariții atât în județul Alba (Fărău, Noșlac, Galda de Jos, Petrisat, Oiejdea, Lopadea Nouă, Unirea, Mihai Viteazul), cât și în alte localități, cum ar fi în Târgu Mureș, la Festivalul de dans popular Gyöngykoszorúk Gyöngye sau în Cluj, la Festivalul de Sfântul Ștefan (Szent István).Totodată, în septembrie am avut și un turneu internațional, cu ruta Kozármisleny-Pécsvárad-Badacsony. Formația noastră primește, de obicei, multe invitații la diferite evenimente, pe care încercăm să le onorăm cât se poate de bine. Astfel, am performat de la evenimente culturale până la nunți.”- mi-a povestit Fosztó Ingrid. Ceea ce m-a impresionat la aceste micuțe „perle”, pe lângă bucuria cu care dansează, este devotamentul cu care vorbește despre ei coregrafa lor:

„Fiecare apariție a noastră pe scenă este specială. De fiecare dată, scopul nostru este de a introduce pe scenă o petrecere autentică, de aceea încercăm să le arătăm celor din public cum au fost pe vremuri adunăriile cu muzică și dans din șură. Este greu de descris sentimentul când sunt pe scenă și simt că nu mai există nimic pe lume, doar eu și partenerul meu, purtați de melodie.

Am participat la acest festival și anul trecut și ne bucurăm că am fost invitați și anul acesta, căci consider că și cei mici au nevoie de a experimenta frumusețile vieții unui dansator. Astfel de evenimente sunt memorabile pentru ei, pot învăța multe lucruri, dar, totodată, este și o motivație că munca lor nu este degeaba și că oamenii prețuiesc ceea ce fac ei.”.

Ingrid este membra acestei formații din anul 2012 și vrea să fie, după cum susține, și în continuare, pentru încă foarte mult timp. Este convinsă că dansul și muzica populară sunt ca și limba noastră maternă, aparțin toate identității noastre naționale; astfel, grupul lor încearcă să reprezinte și să mențină spiritul maghiar. De aceea, este foarte important pentru ea să îngrijească și să dea mai departe tradițiile moștenite de la strămoșii săi.

Totodată, în cadrul grupului ea simte că au devenit o familie, fapt susținut și de Ferike, unul dintre micuții dansatori:

“Eu am 11 ani și am început să dansez acum doi ani, cu mici întreruperi. Îmi place foarte mult dansul popular și îmi place grupa în care dansez. Toții colegii mei îmi sunt prieteni apropiați și mă bucur că putem să veghem asupra tradițiilor noastre împreună.”.

Șirul de dansatori talentați a fost încheiat cu cei din formația “Fügevirág” din Aiud, formație care a luat naștere acum un an, dar a avut până acum 10 apariții atât în Ardeal, cât și în Ungaria, sub coordonarea lui Kónya Tibor. Ei au fost acompaniați de formația “Ficfa”, prezentând un mozaic de dansuri ale mai multor regiuni, printre care și dansuri țigănești. Atmosfera veselă s-a transmis și în public, unde unul dintre micuții care încă abia învață să meargă, cu suzeta în gură, a început să „joace” vioi la vioara lui de jucărie.
Ca moment de final, au fost chemate pe scenă toate formațiile, dar și publicul, pentru a încinge, ca la petrecerile de la sat, dansuri populare.

Mici și mari s-au adunat pe scenă și au cântat, au dansat, s-au distrat, căci fără tradițiile noastre suntem dezrădăcinați, purtați fără sens de valurile învolburate ale vieții. Și cum a menționat organizatorul acestui eveniment, Szilágyi Győri Loránd, până când acești copii dansează și cântă în felul acesta, tradițiile noastre, cultura noastră nu va pieri, iar noi, atât de puțini, dar atât de puternici, vom trăi mai departe, uniți, pregătiți pentru a înfrunta toate necazurile împreună. Vă mulțumim, copii, pentru ambiția de care dați dovadă, și vă mulțumim, dragi coordonatori, pentru efortul pe care îl depuneți în numele națiunii noastre!Sus