Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Compas / Povestea de cenușăreasă a lui Rothschild Rózsika

 Wertheimstein Alfréd, un ofițer al armatei austriece a fost unul dintre personajele emblematice ale Oradiei, oraș aflat în plină dezvoltare la cumpăna dintre secolele XIX și XX. Pe teritoriul Ungariei el a fost cel dintâi evreu numit in funcția de prefect.

Nagy Endre l-a caracterizat ca fiind un „om uriaș, avînd mereu nasul umed, pomeții parcă turnați pentru a purta monoclu, lat în umeri și cu șolduri înguste.” Evreu mîndru de religia sa, era președintele Asociației crescătorilor de cai din județul Bihor și președintele Comisiei de examinare a cailor. Nagy Endre spunea că era „magistru în domeniul cailor”.
 
                       
                                       Primul tramvai în Oradea, str. Kossuth Lajos, 1906

Una dintre cele șase fete ale lui Wertheimstein Alfréd, frumoasa Rózsika, se număra printre cele mai bune jucătoare de tenis din Monarhia Austro-Ungară. Aidoma Cenușăresei, s-a îndrăgostit de ea un prinț, mai exact, un Rothschild care  a venit la Oradea să-i ceară mâna și s-a însurat cu ea. Cu o săptămână înainte de nuntă, poetul Ady Endre care la vremea aceea lucra în redacția publicației Budapesti Napló, își exprima astfel îngrijorarea privind soarte viitoarei Lady Rotschild:

„Zestrea lui Rózsika nu echivalează cu o avere și nu are cum să transfere în Albion  magia rangului familiei ei, după care s-ar da în vânt (în taină) chiar și un Rotschild din Europa de azi! Rózsika este privită ca o străină barbară care a ajuns într-o poziție râvnită de multe fete din familiile avute. Dacă în fericirea ei mai e în stare să plângă, va avea multe lacrimi de vărsat”.

Nunta ca în basme a avut loc la Viena în data de 6 februarie 1907. La nuntă au participat membrii foarte bogați ai familiei  Rothschild din Europa. Activiștii comuniști au încercat să incendieze sinagoga în care a avut loc ceremonia, dar intervenția promptă a poliției a împiedicat comiterea acestui act terorist.
 
                              

Wertheimstein Rózsika, frumoasa din Oradea căsătorită într-o familie de bancheri, este un personaj exotic care stârnește curiozitatea chiar și în prezent. Sárközi Mátyás a scris despre ea, destul de recent, scoțând la iveală dedesupturile unei căsnicii aparent normale. Tânărul Charles Rothschild era unul dintre cei mai bogați oameni de vârsta sa din Europa.

El și-a propus să își caute o soție care să provină dintr-o familie de nobili evrei cu tradiție în Europa. Familia Wertheimstein îndeplinea de departe aceste condiții deoarece – așa cum reiese din informațiile lui Sárközi – după familiile Hönig și Popper, era cea de a treia familie de evrei care a primit în anul 1797,  rangul de nobil în Austria, fără a se converti la Creștinism. Spre deosebire de aceste trei familii, dinastia Rothschild a fost acceptată în rândul nobilimii abia în anul 1818.

     

                                                            Oradea (Nagyvárad) în 1914

Trebuie amintit că în familia Wertheimstein erau și alte fete de măritat, însă nici una dintre cele cinci surori nu putea să concureze cu Rózsika. Aleasa lui Charles Rothschild era fermecătoare, avea ochi căprui strălucitori cu irizări purpurii, ale căror priviri aruncau scântei.  Era cultă și poliglotă. Citea presă maghiară, germană, engleză și deseori se informa din reviste franceze. Avea cunoștințe desăvârșite despre politică și în același timp era o jucătoare de tenis de talia campionilor.

Circulă multe legende privind modul în care s-au cunoscut cei doi Se presupune că Charles, pasionatul biolog, ar fi fost înt-o expediție pentru a aduna fluturi în Carpați, și acolo ar fi întîlnit-o pe  Rózsika, care era iubitoare de natură (conform unor surse cei doi s-au cunoscut la o partidă de tenis în Karlsbad). O altă ciudățenie a acestui mariaj era vârsta miresei, care trecuse pragul celui de al  38-lea an de viață (la începutul secolului XX se considera că la această vârsta o femeie era trecută de vremea căsătoriei). În schimb, Charles era cu șapte ani mai tânăr decît ea. Când s-a născut cel de-al patrulea copil al cuplului, Rózsika împlinise 43 de ani, iar fetița a primit numele Kathleen Annie Pannonica.

Pronosticurile  poetului Ady Endre nu s-au adeverit, întrucât – așa cum menționează Sárközi Mátyás – Rothschild Rózsika și-a creat un cămin plăcut atât  în palatul din Londra și în castelul de la Tring, aflat în provincie. Rózsika a administrat într-un mod exemplar castelul și a pretins personalului să își îndeplinească atribuțiile cu precizie de ceasornic. Era severă în educația celor trei fete și a fiului ei.”

Soții petreceau serile împreună, onorau invitațiile la diverse dineuri, participau la concerte, însă cel mai des își petreceau serile acasă, unde Charles își întreținea cu multă pasiune colecția de fluturi. La vîrsta de 46 de ani Charles s-a îmbolnăvit de meningită și a decedat subit.

Iată ce spunea scriitorul Benamy Sándor despre Wertheimstein Rózsika, cea care a devenit un simbol al orașului Oradea după ce intrase în familia britanică: sunt unele lucruri de neînțeles. În acele zile grele Rózsika, care se afla la fratele ei cavalerul Wertheimstein Henrik, prefectul de la Cefa, unul dintre susținătorii grupului literar Holnap, nu  putut fi salvată de la deportare nici măcar de soțul ei, un lord Rothschild din Londra. Oare erau incoruptibili cei care se ocupau de ghetouri? Nu cred. Probabil că familia de bancheri doar a întârziat demersurile. Probabil că în Anglia nu se bănuia că în secolul XX este posibil un asemenea genocid.”       Grupul statuar HOLNAPOSOK , Oradea (Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos, Emőd Tamás)

Aceasta este doar o legendă, pentru că Rózsika împreună cu fiica ei de șase ani Miriam Louisa erau în Oradea în momentul în care a izbucnit primul război mondial, întorcându-se imediat în Anglia. Rózsika, soția lui Charles Rothschild, s-a stins din viață în 30 iunie 1940, la vârsta de șaptezeci de ani, și a fost înmormîntată la Londra. Ziarista Ábel Olga, soția lui Benamy Sándor a dat răspunsul enigmei (interesant este că cei doi soți nu și-au corelat informațiile).

În notițele personale Ábel Olga scria următoarele: “nici măcar familia Rothschild din Londra nu a reușit să-și salveze cumnata, pe Wertheimstein Aranka care locuia în Cefa, județul Bihor”. Astfel, una dintre surorile rămase acasă, Wertheimstein Aranka, a fost confundată cu Rózsika căsătorită Rothschild. Această confuzie este lămurită de o luare de cuvânt a Lordului Rotschild în Casa Lorzilor de la Londra, la data de 1945, în care a deplâns soarta mătușei sale, Wertheimstein Aranka, deportată din ghetoul de la Oradea și împușcată pe rampa de la Auschwitz, imediat după ce sosise în lagărul de exterminare.

Ar fi interesant de aflat care a fost destinul celorlalte patru surori ale lui Rózsika; nu este exclus să mai avem printre noi persoane care să-si amintească de ele.
În schimb un alt membru al familiei, Wertheimstein Viktor a fost sponsorul celui de-al doilea volum al antologiei de poezii A Holnap antológia. Emőd Tamás îl caracterizase pe Wertheimstein Viktor ca fiind  un reprezentant al „cavalerismului gotic”.

(Text editat de Lucian Taugner)

Sus