Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Compas / „Aurul mov” din Grindeni (Gerendkeresztúr)

„Aurul mov” din Grindeni (Gerendkeresztúr)

Satul Grindeni/Gerendkeresztúr administrativ aparține de comuna Chețani și este situat la granița dintre județul Cluj și Mureș. În satul vitregit parcă de soartă numărul locuitorilor maghiari și români este asemănător. 


De săptămâna trecută însă fericirea locuitorilor este deosebit de mare, deoarce au fost finalizate lucrările drumului asfaltat de 6,5 km de la drumul european până în fața căminului cultural. Ani de zile locuitorii acestui sat situat la poalele dealurilor protectoare, au fost nevoiți să parcurgă pe jos, cu căruțe, biciclete, iar mai nou cu mașini mai mult de șase kilometri pentru a ajunge la DN 15E Tg.-Mureș–Cluj, ca de aici să se îndrepte la Luduș, Cluj, Tg.-Mureș la medici, instituții, școli sau locuri de muncă. 


Condițiile precare au îndepărtat mulți tineri din acest sat, majoritatea au fost atrași de viața de la oraș și munca din străinătate. Școala renovată cu curtea frumos amenajată a rămas cu o mână de copii: patruzeci de elevi în clasele I.–IV. mixte cu predare în limba română, în grădiniță la fel, cu douăzeci de copii, având o singură educatoare, Dan Cosmina. 


La fel și locuitorii cătunelor din jurul satului: Giurgiș, Linț, Cordoș (Györgyed, Linc, Kordos) încearcă din răsputeri să supraviețuiască din creștera și valorificarea animalelor, din agricultură. Fostul director și învățător al satului, Csegöldi Miklós ne-a fost ghidul la vizita unuia dintre cătune, Giurgiș/Györgyed. La un moment dat aveam impresia că mașina nu va rezista, jumătatea drumului este impracticabil, se poate ajunge doar dacă șoferul are experiență sau este dispus la scamatorii. 


Totuși, familia Némethi zilnic aduce laptele în Grindeni pe acest drum…tractorul rezistă. „I-am sugerat fiului meu să terminăm, fiindcă nu e rentabil, dar el nu vrea să audă, îi plac animalele. E prea multă muncă fără nicio zi liberă, iar valorificarea animalelor este posibilă numai prin intermediari…” – spune gazda noastră, dl. Némethi János, tatăl tânărului gospodar cu nume identic, care și-a asumat sarcina îngrijirii celor cincizeci de capete și munca asiduă de pe câmp.


În luna iulie am parcurs acel drumul pietruit, după care ma;ina arăta ca morarul tocmai terminând măcinatul, și mi-am spus, că vor trece luni până voi mai reveni. Frumusețea locurilor însă m-au atras, de aceea m-am întors săptămâna trecută să văd și chipuri fericite. Spre mulțumirea mea și ai localnicilor, de data aceasta am parcurs mai mult din jumătatea drumului pe asfalt. Pentru unii acest lucru ar putea fi nesemnificativ, doar cei care și-au trăit viața în acest sătuc: români și maghiari se bucură nespus de mult de cei șase kilometri, care cu timpul ar putea crește, legând chiar și cătunele de circuitul civilizației… mă gândesc.


Viața la țară exista și până acum, dovada vie este Kozel Anikó Júlia, fata cu ochi de lumină și păr lung de raze – parafrazându-l pe Eminescu. Cei care au tangență cu ea, îi prezic un viitor strălucit chiar în Grindeni, satul uitat cândva de lume. Tânăra pricepută și ambițioasă este absolventa Universității Babeș-Bolyai, Facultatea Geografia Turismului. S-a apucat de cultivarea lavandei din dorința de a deveni propriul stăpân, de a cultiva ceva trainic. 


După cum ne-a povestit, de doi ani s-a apucat de cultivarea lavandei, planta supranumită „aurul mov”, iar în realizarea viselor sale este sprijinită de către părinți. Deocamdată planurile de viitor vizează două hectare de aur mov cu miros de parfum pe pământul strămoșilor. Cu greutățile începuturilor de drum nu dorește să ne plictisească, nu se plânge, chiar dacă știm că niciun început nu este ușor. Însă vorbește cu entuziasm despre planurile de viitor, despre profiturile care se pot obține de pe urma acestei culturi originară din zona mediteraneană, că valorificarea uleiului obținut din florile de levănțică va deveni profitabilă, mai ales după ce va obține și atestatul de cultivator bio. 


Pentru aceasta trei ani la rând trebuie să rămână la nivelul exigențelor cerute, al diferitelor controale efectuate de către specialiști. După calculele sale la anul va obține acea dovadă care să-i confere calitatea bio al plantelor cultivate. Până atunci dispune de certificatul necesar. Se gândește și la cultivarea altor plante medicinale cum ar fi menta și salvia. Începând din acest an s-a înscris la facultatea de horticultură al Universității Babeș-Bolyai pentru a însuși știința horticulturii, să devină specialist cu diplomă. Văzând seriozitatea și ambiția care se întregesc prin frumusețea ei atrăgătoare, prezicem că planurile propuse de ea vor fi realizate cu succes.

Sus