Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Compas / Dansul roților la Tîrgu-Mureș – primii pași

Dansul roților la Tîrgu-Mureș – primii pași

În aceste zile, Parcul Municipal din Tg.-Mureș a devenit punctul de pornire în construirea podului pe ritmurile muzicii între persoanele cu dizabilități și cei sănătoși prin spectacolul intitulat Dansul Roților – Primii pași. Protagoniștii spectacolului soseau cu zâmbetul pe buze în semn de recunoștință findcă ploaia tocmai se oprise, iar razele soarelui le zâmbea, încurajându-le parcă primii lor„pași” de dans.BB Dance (Building Bridges Dance) este trupa de dans recent înființată a Asociației HIFA România și este alcătuită din cinci perechi, persoane cu dizabilități locomotorii precum și studente voluntare.
Majoritatea dansatorilor aflați în scaune cu rotile au suferit accidente în jurul vârstei de douăzeci de ani sau mai târziu. Unii s-au accidentat făcând sărituri cu biciclete, alții în urma unei sărituri în apă, dar chiar și căderea unui copac a cauzat un traumatism care a marcat viața unei victime. Așadar ei au gustat deja plăcerea de a umbla, a dansa sau a se distra.

Csata Éva, directorul organizației HIFA România, ne-a povestit începuturile acestei idei de a oferi șansa succesului prin dans și celor care sunt limitați de scaunul cu rotile.

„Anul trecut am sărbătorit 15 ani de la înființare, atunci am rugat-o pe antrenoarea Somodi Katalin să pregătească o pereche mixtă pentru evenimentul aniversar. Acea prezentare a avut o reușită extraordinară, iar membrii asociației și-au manifestat dorința de a participa la asemenea provocări, de fapt ei au venit cu ideea înființării unei trupe de dans.Membrii grupului sunt din mai multe localități, în afară de cei din municipiu unii au domiciliul în Reghin, alții în Gălești, Sighișoara, Sângeorgiu de Mureș, prin urmare șoferul cu mașina asociației a fost nevoit să parcurgă de două ori pe săptămână peste 450 de km pentru ca distanțele să nu devină un obstacol. Pe lângă cheltuielile cu combustibilul am fost nevoiți să facem rost și de scaune cu rotile speciale cu care să se poată efectua mișcările necesare coreografiei, dar slavă Domnului am reușit.”

Printre numerele de dans combinate, prezentate de trupa BB Dance, toate categoriile de dansatori ai clubului Dance Art și-au afișat măiestria prezentând numere care au cuprins atât valsul vienez, cât și tango, foxtrot sau cel al dansurilor standard precum și numere latino-americane. Acest spectacol inedit pe lângă faptul că a cucerit publicul, l-a și captat, încât pe ultimele acorduri ale muzicii mulți dintre spectatori s-au alăturat dansatorilor.Repetițiile s-au ținut de două ori pe săptămână, iar în ultima perioadă, zilnic în aula Universității Sapienția, ceea ce a însemnat un efort imens pentru dansatori, asociație, pentru toți care s-au implicat în acest proiect. Coreograful și antrenorul dansatorilor este Somodi Katalin, președinte al asociației Clubul Sportiv „Dance Art” Târgu-Mureș care sprijină, organizează și coordonează activități de dans sportiv de masă precum și de performanță pentru toate categoriile de vârstă. Clubul a fost înființat în anul 1999 de către soții Somodi Márton și Katalin, antrenori și arbitri de dans sportiv.

Coreograful Somodi Katalin s-a oferit voluntar să pregătească echipa BB Dance și se declară norocoasă pentru această sarcină: cea de edificare a podului între cei sănătoși și cei cu afecțiuni locomotorii. Întrebată fiind dacă pentru ea nu a fost un efort prea mare să lucreze cu aceste echipe mixte, mi-a spus, că dimpotrivă, văzând voința imensă de a trăi, dorința de a dansa a celor care nu-și pot folosi picioarele, a primit o energie în plus.„Știam de la început, că nu mi-am asumat o sarcină ușoară, că la rândul meu trebuie să învăț posibilitățile celor cu dizabilități, de aceea am început așezându-mă într-un scaun cu rotile să experimentez posibilitățile mișcărilor, a tehnicilor care se pot efectua. Este foarte interesant, dar în cele nouăzeci de minute cât a ținut o repetiție, niciodată nu m-am simțit obosită. Văzând voința și seriozitatea acestor oameni, de fiecare dată m-am întors acasă încărcată cu energia pozitivă necesară, primită tocmai de la ei.”

Întrebată fiind dacă s-a ghidat după coreografia echipelor de dans în scaune cu rotile deja existente peste hotare, și-a amintit de prima ei întâlnire cu un astfel de spectacol care a mișcat-o profund, iar atunci și-a propus să încerce și ea ceva asemănător.Graur Zsolt, unul dintre dansatori în scaunul cu rotile s-a accidentat cu bicicleta, iar de atunci e legat de scaun: „Când eram sănătos, nu-mi plăcea să dansez, acum îmi place enorm și înseamnă foarte mult pentru mine că pot fi în această echipă de dans. Ne întâlnim de două ori pe săptămână, învățăm, dar ne și distrăm, iar aceasta înseamnă mai mult decât distracție și socializare pentru mine”.
 
Sus