Sâmbătă, 24 August 2019
Sâmbătă, 24 August 2019


Compas / 10 Mai – ziua de na演ere a Rom滱iei moderne

 10 Mai – ziua de na演ere a Rom滱iei moderne

Acest articol nu poate s fie scris dec漮 sub semnul emoiei pentru c muli dintre cei care cei care 螿 vor citi, la fel ca mine, au auzit pove演i despre celebrarea (螽ainte de venirea comunismului) a Zilei Regalit裻ii pe 10 mai.

Ziua de 10 Mai are 螽 istoria Rom滱iei aceast[ are o tripl valen: • Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit pe 10 Mai 1866 a sosit 螽 Bucure演i, a rostit 螽 faa Parlamentului Rom滱iei jur緆滱tul de credin 槐 a fost 螽coronat Principe al Rom滱iei;• Principele Carol I a proclamat pe 10 Mai 1977 Declara燰 de Independen a Rom滱iei, astfel 螽c漮 Rom滱ia a devenint liber, suveran 槐 eliberat de vasalitatea fa de Imperiului Otoman); • pe 10 Mai 1881 a fost proclamat Regatul Rom滱iei 槐 Principele Carol I a devenit Regele Rom滱iei.

Dup revenirea 螽 ar Familia Regal a Rom滱iei a stabilit „ziua de 10 mai pentru organizarea petrecerii 螽 gr緂ina Palatului, cunoscut sub numele de Garden Party, marc滱d astfel ziua de 10 Mai ca s綖b綟oare naional a Rom滱iei 槐 ca zi de na演ere a Romaniei moderne” („Garden Party”, 螽 familiaregala.ro/evenimente/garden-party, © 2016). Astfel, 螽 Rom滱ia are loc, 螽cep滱d din anul 2010, petrecerea anului care poart numele de Garden Party.

Este o petrecere exist un dress code: inut de dup amiaz 槐 p緄綖ie pentru doamne 槐 costum 螽chis cu cravat pentru domni.


La fiecare ediie a Garden Party se poate vorbi de o adev綖at parad a p緄綖iilor purtate de doamne 槐 a costumelor elegante 螸br綷ate de b綖bai. Pe 10 mai lumea rom滱easc retr緅e演e o zi din vremurile romantice cu domnie 槐 domni.

S-a optat 螽 2016 pentru Castelul Pele spre a marca aniversarea a 150 de ani de la crearea Casei Regale a Rom滱iei. Pentru prima dat, Garden Party a fost g罳duit 槐 organizat pe 10 mai 2016 de Custodele Coroanei, Principesa Margareta, la Castelul Pele din Sinaia.


A榮dar pe 10 mai 2016 螽tr-o zi frumoas de prim綮ar sute de rom滱i din ar 槐 strain綟ate au venit la Palatul Pele din Sinaia la ora 17 s celebreze Ziua Regalit裻ii. A fost un adev綖at furnicar. Oaspeii au fost 螽t滵pinai cu muzic intonat de Orchestra Reprezentativ a Armatei.

La ora 18 oaspeii au fost salutai de Familia Regal care a fost reprezentat de Alteele Lor Regale Principesa Mo演enitoare, Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia 槐 Principesa Maria, 螸preun cu dl. Alexander Nixon, soul Principesei Elena 槐 Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana a Rom滱iei) pe terasa Castelului Pele.

Majest裻ile lor Regale: Regele Mihai 槐 Regina Ana nu au putut veni din cauza unor probleme de s緋綟ate. S-a intonat Imnul Regal 槐 trei avioane ale Iac綖ilor Acrobai au survolat parcul Palatului Pele. A urmat un concert susinut de Orchestra Cameratei Regale care a avut ca invitai pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiei 槐 tenorul Teodor Ilinc緅. Repertoriul a fost format din: “Rapsodia I-a” de George Enescu, “Balada” de Ciprian Porumbescu, “Torna a Surriento” de Ernesto de Curtis, “Valurile Dun綖ii” de Iosif Ivanovici, “Introducere” si “Rondo Capriccioso” de Camille Saint-Sa螚s, “O, sole mio” de Eduardo di Capua, “Hora Staccato” de Grigoras Dinicu, “Nessun Dorma” din opera Turandot de Giacomo Puccini 槐 Imnul Regal de Eduard Hbsch.

De precizat c 螽 mesajul rostit celebrarea Zilei Regalit裻ii din 2016, Altea Sa Regal Principesa Margareta care a fost 螽vestit cu titlul de custode al Casei Regale de Ron滱ia c deja „Coroana este o parte a identint裻ii naionale, iar Regele nostru 槐 ara se g綼esc ast罳i unii prin putere 槐 respect”.

Este o continuare fireasc a cuvintelor rostite de Majestatea Sa Regele Mihai: „Coroana regal nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unic a independenei, suveranit裻ii 槐 unit裻ii noastre”. Altea Sa Regal Principesa Margareta a mai subliniat c manifestarea con演iinei civice 槐 a patriotismului este „cel mai bun mod de a ne ar綟a iubirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai”.


姷 acest moment, Garden Party 2016 este deja o poveste frumoas care se afl 螽 sertarul cu amintiri minunate a celor peste 5000 de personae care au participat. Stafful de protocol al Casei Regale de Rom滱ia se g螽de演e acum la preg綟irile pentru Garden Party 2017.

P. S. Redacia mulume演e pentru fotografii Domnului Daniel Angelescu 槐 Domnului Cristian Coposesc care au surprins in imagini evenimentul regal Garden Party 2016 (imaginile au fost preluate dupa site-ul Casei Regale de Rom滱ia - romaniaregala.ro)
Sus