Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Compas / Dansurile și limba de comunicare – Găgăuzia - Turcia

Dansurile și limba de comunicare Găgăuzia - Turcia

Prezentarea unui dans și comunicarea într-o limbă sunt lucruri total diferite, însă a dansa într-o țară unde se vorbește în limba cunoscută ție este foarte ușor.

Copiii din ansamblul de dansuri populare ”Kadînja” din Găgăuzia, au avut oportunitatea să participe la sărbătoarea Cocuk Bairamî în orașul Tașkopriu, Ialova, Turcia. În perioada 20-27 aprilie, 13 copii au trăit în familii turcești au prezentat dansul popular găgăuz la evenimentele organizate de autoritățile aici. Trăind în familii turcești, ei au avut posibilitatea să discute cu semenii lor și cu părinții copiilor în limba găgăuză. Se știe că limba găgăuză este turca veche.De aceea, copiii s-au înțeles cu prietenii lor turci. Copiii din Găgăuzia, Republica Moldova și părinții acestora au fost mulțumiți de programul organizat pentru ei de către autoritățile orășenești, cît și de conducerea gimnaziului din Tașkopriu.

Mai mult, în componența grupului au fost trei fete ce nu cunoșteau de fel limba găgăuză și au întîmpinând dificultăți în procesul de comunicare. Ele au comunicat prin semne, prin desene sau chiar arătând spre obiectele de care aveau nevoie. Au apelat și la internet, traducând ceea ce doreau să spună, dar în final, au reușit să învețe câteva cuvinte turcești, s-au împrietenit cu copiii turci și întorcîndu-se acasă au spus că neapărat vor învăța limba vecinilor lor, limba care nu se vorbește în localitatea moldovenească în care trăiesc. Practic, aceste fete intră în contact cu limba găgăuză doar în timpul orelor de dans în orașul Comrat, UTA Găgăuzia, Republica Moldova.În urma vizitei în Turcia, copiii cunoscători ai găgăuzei, au menționat că vizita le-a plăcut foarte mult și că ar dori să mai participe la asemenea programe. În plus, s-au angajat să fie mai silitori la carte pentru a-și însuși mai bine limba maternă.

În opinia mea, ar fi bine să se organizeze mai multe asemenea programe/ evenimente, prin care copiii participanți vor conștientiza importanța cunoașterii limbii materne. Pentru copiii din Găgăuzia, dar și pentru părinții acestora, participarea la astfel de proiecte este benefică, deoarece în acest fel, cu toții vor conștientiza importanța limbii materne a cărei pierdere echivalează cu deznaționalizarea.


Sus