Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Compas / De la studiul istoriei la jurnalism de război

De la studiul istoriei la jurnalism de război

L-am cunoscut pe Thaer Abdullah Shamsallah în calitate de jurnalist cultural în 2012. Facea parte dintre membrii stafful care a organizat Bagdhad 2013, capitală culturală a lumii arabe. Pentru membrii acestui stfaff am fost profesor la un curs la un curs de etică, etichetă și protocol (împreună cu Stefan Grosu) care s-a ținut la Sinaia în septembrie 2012.

Atunci a început o prietenie frumoasă cu Thaer Abdullah Shamsallah care a continuat virtual pe Facebook. Eu sunt absolventă de studii teologice catolice și cu ajutorul lui (și al tuturor cursanților) am stabilit puncte de legătură cu studiile islamice. Bineînțeles că aveam cunoștiințe destul de substanțiale despre Islam din facultate, însă acest curs cu studenți musulmani mi-a dat posibilitatea să port un adevărat dialog inter-religios pornind de la cateheza Conciliul Vatican II care arată că Dumnezeu este la fel și pentru creștini catolici și pentru islamiciAm descoperit chiar că el este născut în 1967 la fel ca mine. Apoi amândoi am trăit copilăria și adolescența în dictatură și puteam doar să imaginăm povești despre viața într-o țară democratică. Îmi pare rău că nu am ajuns în 2013 în Irak să văd Bagdhad 2013, capitală culturală a lumii arabe. Sunt sigură însă că studenții mei au organizat o manifestare fascinantă și îi aștept din nou în România. De bună seamă că și eu vreau să vizitez Irakul - o zonă orientală cu situri arheologice care fac fac parte din patrimoniul umanității.

Soarta însă a decis ca Irakul să devină zonă de război cu ISIS. Acum studenții mei se luptă pentru democrație în Irak și războiul cu ISIS este crunt. Este un haos acolo pentru că nu se luptă doar cu ISIS, ci și cu milițiile iraniene. Foștii mei cursanți mi-au atras atenția să nu confund Irakul, unde este democrație cu Iranul unde democrația este doar un vis.

Thaer Abdullah Shamsallah este licențiat în istorie și visa să facă reportaje despre patrimoniul arheologic ai Irakului. Acum însă a ajuns să fie jurnalist de război – o meserie grea și riscantă. Privesc fotografiile postate de el pe facebok și mă încep să plâng.

Fotografiază victime ale ISIS, soldați care luptă sau care sunt răniți sau morți, însă nu și-a pierdut sentimentele umane așa că fotografiază imagini optimiste precum copii care se bucură de viață, palmieri și chiar flori.Așadar Thaer Abdullah Shamsallah este un veritabil jurnalist de război, dar rămâne un om sensibil care încearcă să arate că viața în Irak are și părți frumoase. El este un glas din Irak care strigă catre lumea democratică și civilizată că oamenii din țara lui merită să trăiască în pace și democrație.

Sus