Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Compas / Stația de epurare și Uzina de apă – o reușită pentru secui

Stația de epurare și Uzina de apă – o reușită pentru secui

Noi, secuii, spunem că apa trecând printre două pietre este deja curată. În ziua de azi procesul nu mai este așa de simplu, deoarece nevoia de a avea baie, toaletă în casă, mașină de spălat, atrage după sine un consum ridicat de apă potabilă și o cantitate de apă menajeră pe masură. Pentru a rezolva această problemă, trei consilii din Județul Harghita – Remetea, Ditrău și Lăzarea – au întemeiat o societate prin a cărei activitate este asigurată apa potabilă și se colectează/epurează apa uzată. Acesta este un prim pas pe o nouă direcție de dezvoltare în regiune.

Din 2008, Societata „REDISZA” S.A. este persoană juridică română (societate pe acțiuni) de interes public, având calitatea de operator regional. Activitatea se desfăsoară în trei localități. În comunele Remetea și Ditrău, societatea este operator pentru sistemul de canalizare și apă, iar în comuna Lăzarea, operator pentru sistemul de canalizare. De fapt, în vara lui 2009 a început activitata de epurare a apei menajere și furnizarea apei potabile.Numele societății provine de primele litere ale celor trei comunități (REmetea, DItrău și SZÁrhegy, adică Lăzarea).

– Pentru regiune, înființarea acestei societăți a fost o realizare importantă. Este adevărat faptul că locul în care se investește un milion de euro, va atrage și alte sume – spune Laczkó-Albert Elemér, primarul comunei Remetea. Pentru moment, au fost create și 22 de noi locuri de muncă.

Fiecare gospodărie utilizează diverse cantități de apă.– Dacă ne uităm la contoarele de apă putem trage o concluzie clară despre atitudinea generațiilor față de valoarea apei. Un bătrân de obicei consumă 1 m³ de apă potabilă pe lună, iar o familie cu patru persoane în jur de 10. Dacă facem un calcul, vedem că tinerii, mai dornici de confort, consumă de două ori mai mult decât vârstnicii. Eu sunt de părere că energia cea mai ieftină este ceea necunsumată. Așadar, să nu risipim – povestește Kiss Izabella, directoarea societății.

Activitatea societății se desfășoară în stația de epurare și în uzina de apă, amândouă situate în Remetea.
 
Consumul zilnic de apă potabilă  este în jur de 500 m³ (Remetea, Ditrău), iar volumul de apă menajeră ce trece prin mai multe faze de epurare ajunge la 1000 m³/zi (din cele 3 localități). Epurarea apei menajere și industriale în stația susnumită trece prin două trepte: mecanic și biologic.

– Prin tehnologii de epurare biologică, stația purifică două tipuri de apă uzată - comunală și industrială. Pe toată durata procesului, nu folosim niciun fel de substanță chimică, epurarea fiind realizată de bacterii. În final, apa separată de nămol este deversată în Mureș, iar nămolul este uscat și utilizat ca îngrașământ, deoarece nu conține metale grele – povestește Kiss Izabella, directoarea societății. După statistica de la sfârșitul anului 2015 în cele trei localități sunt racordate aproape 3900 de gospodării, iar numărul acestora crește.

Necesarul de apă potabilă pentru localitățile Remetea și Ditrău este asigurat din opt puțuri forate la o adâncime de 65 m, iar apa este supusă unui proces de tratare, fiind adusă la parametri calitativi superiori.

– Faptul că apa este transparentă nu înseamnă că e curată și potabilă. Apa are mai multe componente chimice, fizice, microbiologice și calitatea acesteia poate fi verificată numai în laborator – adaugă Kiss Izabella. În acest scop, societatea are un laborator acreditat unde se fac analize zilnice, calitatea apei furnizate fiind astfel garantată.

Existența societatății REDISZA ne îndreptățește să credem că am făcut un pas înainte (chiar dacă firav) pentru a avea un mediu mai frumos și mai sănătos.


Sus