Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / De la hocheistul promițător la „gangsterul cu whisky”

De la hocheistul promițător la „gangsterul cu whisky”

Ambrus Attila s-a născut pe 6 octombrie 1967 la Fitod în județul Harghita. A fost părăsit de mama lui când avea un an și jumătate. Mama sa a plecat de lângă el, până în 1977 a fost crescut de bunica lui, apoi s-a mutat cu tatăl său, Ambrus Károly, în Miercurea Ciuc.

Tatăl său își amintește că era foarte un copil cuminte, foarte talentat la hochei, dar și altruist: „Atilla a fost un copil bun și foarte ascultător. Era și foarte talentat la hochei și a jucat la echipa din Miecurea Ciuc precum și la naționala României. Când era adolescent s-a furat instalația de sunet de la fabrica de unde era angajat. Ca să își salveze colegii a spus la miliție că el este făptașul”.

A fost eliberat în 1988. După eliberarea din pușcărie a dispărut, tatăl său primind o vedere cu textul: „ată sunt în Budapesta. Mă simt bine. Te pup”. Pe 5 mai 1990 a mers să își vadă fiul la Budapesta și a fost foarte bucuros că acesta lucra și juca și hochei și chiar a ajuns să fie selecționat în naționala Ungariei.

Din 1993 Ambrus Attila a ales să fie gangster pentru că banii câștigați din hochei erau prea puțini. A durat șapte ani până când poliția maghiară a reușit să îl prindă. Era supranumit Whishy Man deoarece înaintea fiecărui jaf obișnuia să bea un pahar din această licoare la o cârciumă din apropierea băncii pe care urma să o jefuiască.

Alegerea țintei sale nu era întâmplătoare: trebuia să fie la trei minute de la un post de poliție. După aceea intra în banca respectivă cu zîmbetul pe buze, cu o pălărie pe cap și un buchet de flori în mână în care avea ascuns revolverul. Scotea revolverul din buchetul de flori și îl îndrepta către casierițe. Ca amintire lasă pălăria și buchetul de flori.Mulți maghiari chiar ajunseseră să simpatizeze cu el. K. Gyula, un bătrân care avea atunci vreo 69 de ani, spunea el a rămas sărac din cauza unei bănci care a falimentat și că îi pare bine că Whishy Man lovește în bancherii care sunt niște infractori. B. András care era în acea vreme un tânăr de 25 de ani îl considera un gangster romantic și cu simțul umorului. Ambrus Attila chiar s-a ajuns să aibă o pagină pe internet unde fanii îi trimiteau mesaje de susținere și existau chiar și tricouri cu numele lui.

În vremea când era ganster a avut o iubită pe nume Éva care a destăinuit povestea lor pentru ziarul maghiar Udvarhelyi Híradó. A preferat să nu își spună numele de familie. Ea l-a cunoscut într-un restaurant în 1996 și între ei s-a născut o poveste frumoasă de iubire. Nu a știut că este gangster până când l-a văzut în presă că a fost arestat. Despre prima lor întâlnire a povestit că s-a simțit fermecată: „Atilla era frumos, tânăr și se putea face un studiu de anatomie pe corpul lui”.

De cazul lui s-a ocupat comisarul Varju Lajos care a reușit să îl aresteze pe 15 ianuarie 1999 la Artand (lângă granița cu România) pentru că partenerul său de jafuri al lui Ambrus Attila a fost prins și l-a denunțat și pe el. A fost acuzat de 27 jafuri armate în valoare de 142 milioane de forinți (600 000 dolari). Scriitorul Fiskó Pál l-a suranumit Whishy - regele arestului. În arest chiar era tratat ca un rege pentru că era asaltat pentru autografe de ceilați deținuți.

În noaptea de 10/11 iulie 1999, presa maghiară a consemnat că Ambrus Atilla, a evadat din arestul poliției din Budapesta. Evadarea a fost considerată cea mai spectaculoasă din istoria poliției ungurești. El a forțat intrarea dintr-un birou, a făcut o funie din cablurile electrice și și-a dat drumul de la etajul a patrulea direct în stradă. Cu această evadare a intrat în legendă ca Al Capone de la sfârșitul secolul XX.

A fost capturat pe 27 octombrie 1999 în sectorul paisprezece din Budapesta, la intersecția străzilor Nagy Lajos și Erzsébet körút în urma denunțurilor foștilor săi complici cărora li s-a promis reducerea pedesei. Fusese rănit în urma jafului la o bancă din Budapesta și nu a opus rezistență.
Povestea acestui al Capone din la sfârșitul secolul XX a fost prezentată într-o carte: Julian Rubinstein a scris în 2004 Balada lui Whiskey Jefuitorul (Ballad of the Whiskey Robbe) care a devenit audiobook în lectura lui Eric Bogosian, Demtery Martin, Gary Shtezngart, Arthus Phillips, Tony Ramone precum și senariu de film la Hollywood sub coordonarea lui Johny Deep.Justița maghiară l-a condamnat la 13 ani închisoare, iar în 2012 Ambrus Atilla a fost eliberat și s-a întors în România. S-a gândit să devină jurnalist și chiar are o licență în acest domeniu. Până la urmă și-a descoperit pasiunea pentru modelarea lutului și a devenit olar la Corud.

Ambrus Attila vorbește rar cu jurnaliștii, însă a dat o declarație emoționată în care a arătat că vrea să lase în urmă viața tumultoasă, nu regretă nimic și consideră că a plătit pentru faptele lui:

 „Singurul meu inamic este timpul. El va decide dacă m-am schimbat sau nu. M-am licențiat în științele comunicării, specializarea jurnalism, dar aptitudinile mele nu mă recomandă. Cu trecutul meu nu am nicio șansă în această sferă. Cu mintea de acum nici nu aș încerca în acest domeniu. Indiferent cât de bine aș scrie, lumea ar continua să mă eticheteze. M-ar fi interesat jurnalismul de investigație, poate și cel sportiv, dar nimeni nu e dispus în România sau Ungaria să mă angajeze… Eu nu regret nimic. Am plătit pentru faptele mele și întrebarea ce ar fi fost dacă - nu există pentru mine”, (István Deák, „Celebrul tâlhar Whisky Man s-a întors în România după 15 ani”, în jurnalul.ro/stiri/observator/, 15 noiembrie 2013).Sus