Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Lajos Szentpéteri și alți colegi studenți turdeni la Graz

Orașul Graz, capitala provinciei austriece Stiria, în ciuda statutului provincial, în raport cu Viena, a fost un centru cu o veche și bogată tradiție universitară. Universitatea din Graz a fost fondată în anul 1585 de Carol al II-lea, arhiducele Austriei și refondată în 1827 de împăratul Francisc I, instituția de învățământ superior primind numele de Universitatea Carol-Francisc, care amintește de cei doi fondatori.

     

                                                    Graz la începutul secolului 20

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, Universitatea din Graz a atras un număr de patru (cinci) studenți originari din Turda.

În ordine cronologică, primul dintre ei a fost Ernest Rieben von Riebenfeld, care a studiat dreptul între 1871 și 1872 . Despre el se cunoaște că era german de confesiune romano-catolică, iar la înscrierea la universitate avea 19 ani. Alte aspecte ale vieții sale rămân, în stadiul actual al cercetărilor, necunoscute cu precizarea că tânărul turdean se trăgea dintr-o ilustră familie de militari, tatăl său fiind colonel, iar bunicul sau poate unchiul său era general în armata cezaro-crăiască, Karl Alexander Rieben Elder von Riebenfeld (1790-1860). Acesta din urmă a devenit general-maior la 11 martie 1850, fiind pensionat la 29 aprilie 1853 .

Cel mai important student din Turda la Graz, prin prisma carierei ulterioare avute, a fost medicinistul Szentpéteri Lajos. La momentul înmatriculării la universitatea austriacă (1872) avea 21 de ani, deci era născut în 1851 . Szentpéteri Lajos era maghiar de confesiune romano-catolică și a mai studiat medicina la Universitatea din Pesta. Deși nu conoaștem exact care a fost perioada studiilor din informațiile ulterioare reiese că tânărul turdean și-a luat doctoratul în medicnă, ajungând medicul șef al comitatului Turda-Arieș. El este menționat în această calitate în anii 1887, 1888, 1894, 1897. Începând cu anul 1886 medicul turdean este membru al Societății Muzeul Ardelean, secțiunea de medicină și științe ale naturii (cu mențiuni în anii 1887, 1888, 1894) . Szentpéteri Lajos s-a remarcat și printr-o activitate socială și filantropică. Astfel, în anul 1897 medicul turdean a donat suma de 2 coroane cu ocazia sărbătorilor mileniului ungar , conform unei informații vehiculată de ziarul unitarian, Keresztény Magvető .În plan personal medicul Szentpéteri Lajos a fost căsătorit cu Haller Zsuzsa, care avea o pregătire similară cu a soțului său, fiind doctor în filologie și învățătoare la școală primară de stat din Turda Veche . În perioada interbelică ea a scris numeroase cărți și mai ales manuale didactice pentru clasele primare. dintre care amintim . Din păcate alte informații despre viața și activitatea ilustrului medic turdean rămân necunoscute.

Un alt student turdean la Graz a fost Kállay Alexander, care a studiat dreptul între 1890-1891. El era maghiar de confesiune evanghelic-luterană, iar la înmatricularea la universitate avea 18 ani, deci era născut în 1872 . Nu se cunosc date despre el și activitatea sa.

Printre tinerii studioși la Graz s-a aflat și o fată, Veress Margarethe (Weress Margit), de confesiune uninariară și naționalitate maghiară. Ea era născută la 3 iulie 1894, a făcut școala primară la Turda, iar la Graz a urmat un curs de farmacie în anul 1916. Margit și-a completat pregătirea la Universitatea din Cluj . Despre ea știm că a fost fiica medicului veterinar al Turzii, Weress Ferencz (n.r. poziția 142 de pe listă). O urmă a turdencei apare în anul 1934 în ziarul Székelység. A Székelyfödet és népét ismertető folyóirat din Odorheiul Secuiesc, spunându-se despre ea că susținut examenul de profesor la Universitatea din Cluj, obținând rezultate foarte bune .

În legătură cu Universitatea din Graz, un caz interesant a fost cel al lui românului Iulian Filipescu, care a studiat la Politehnic din Graz.


           

                                   Turda - Torda la începutul secolului 20

Istoricul Cornel Sigmirean consemnează în două lucrări faptul că Iulian Filipescu era din Turda . În lucrarea autorilor maghiari Mészáros Andor, Szögi László, Varga Júlia apărută de curând se consemnează că Iulian Filipescu era născut la Năsăud (azi jud. Bistrița-Năsăud), tatăl său fiind colector de impozite în Turda . În opinia noastră Iulian Filipescu a fost născut la Năsăud, dar la momentul înscrierii la facultate el locuia la Turda împreună cu familia sa. Cert este faptul că tânărul Filipescu era român de confesiune ortodoxă și a studiat la Politehnica din Graz între 1871-1875, beneficiind de o bursă din partea Fundației Gojdu. Nu cunoaștem alte informații despre el.

Așadar, dacă îl considerăm pe Iulian Filipescu ca fiind din Turda, numărul studenților turdeni din capitala Stiriei ajunge la cinci. Dintre aceștia trei au fost de origine maghiară, iar câte unul germană, respectiv română. Deși numărul lor este mic, confesiunea studenților demonstrează încă o dată diversitatea religioasă din Turda: doi au fost romano-catolici, câte unul evanghelic-luteran, unitarian și ortodox. Toți cei cinci studenți turdeni turdeni proveneau din familii cu o situație materială bună, capabile să susțină cheltuielile cerute de viața de student.

Fenomenul peregrinatio academica a fost prezent și la nivelul tudenilor de la Graz: Szentpéteri Lajos a mai studiat la Budapesta, iar Veress Margarethe a mai studiat la Cluj.

Sus