Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Compas / Români și maghiari în urma visului olimpiadei de iarnă de la Baia Borșa

Români și maghiari în urma visului olimpiadei de iarnă de la Baia Borșa

Clădirea primăriei orășelului Borșa din județul Maramureș părea a fi gazda unui eveniment cultural-folcloric internațional vineri, instituția fiind plină cu localnici îmbrăcați în costume naționale dar și cu multe persoane care vorbeau în limba maghiară.                                                                    Așteptare

Atmosfera multilingvă era așa de accentuată, încât o parte a presei nu știa pe ce limbă să salute lumea adunată. Odată cu sosirea primarului Sorin Ion Timiș și pregătirile de proiecție s-a clarificat și caracterul precum tematica acestei întruniri festive aparte. Se lansa un vis, un vis de iarnă româno-maghiar, care avea ca temă principală prezentarea cărții colegului nostru „corb alb” András Killyéni, istoric de sport despre Garmish Partenkirchen-ul ardelenesc, adică proiectul olimpiadei de iarnă de la Baia Borșa (Borsafüred) din anii 40, perioadă când această zonă aparținea câțiva ani Ungariei.                                                                  Între cititori

Primarul Sorin Ion Timiș a surprins lumea adunată pentru lansare prin cunoștințele sale profunde legate de cartea lui András Killyéni, precum prin atitudinea sa pragmatică față de repornirea acelui vis de iarnă din anii 40, pentru a relansa la un nivel internațional concursurile de schii din Băile Borșa (Borsafüred).                                          Primarul Sorin Ion Timiș și András Killyéni


Cei prezenți – printre care și mulți tineri – au ascultat cu mare interes despre concursurile internaționale din anii 40-44, recunoscând cu bucurie unele poze albi-negre prezentate de autor în premieră despre sportivi, clădiri, pârtii și șanțuri din această perioadă.

– Din 1941 au apărut una după alta bazele sportive moderne: pârtii de schi mai scurte și mai lungi, cabane moderne, apoi cea mai mare trambulină pentru sărituri cu schiuri din Europa. Deloc surprinzător, având în vedere scopul pentru care au fost realizate, atât cea mai frumoasă pârtie, cât și trambulina au fost denumite Olimpia.                                Pregătiri pentru concurs (arhivă personală Killyéni András)

Trambulina a fost așezată în panta Munților Rodnei, pentru a nu necesita alte construcții. Din păcate, telefericul a rămas doar un vis: deși în vara anului 1944 au început lucrările, sosirea frontului a împiedicat finalizarea ei. Băile Borșa (Borsafüred) este cel mai frumos exemplu pentru cooperarea care poate fi mai puternică decât războiul și ura. Din păcate, politica a învins această cooperare: conducerea comunistă a României nu a finalizat aceste lucrări, iar odată cu trecerea anilor baza a corespuns tot mai puțin cerințelor, nefiind omologată pentru competiții mondiale. Ideea reabilitarea ei pare să fi găsit o gazdă serioasă în persoana primarului Sorin Ion Timiș.                   Pensiunea Anikó și vârful Ineu (arhivă personală Killyéni András)

Sunt convins că lucrările de reabilitare-modernizare vor primi un avânt după apariția acestei cărți – spunea András Killyéni.

La această relansare a visului de iarnă româno-maghiar au fost prezenți și cei doi fii a soților Kovács, care în acei ani erau administratorii Cabanei Anikó (incendiat la sosirea frontului în 1944), situată la o altitudine de 1600 metri, care aștepta pe vremuri schiorii obosiți cu băi în care a existat permanent apă caldă și rece.                         Pârtia - atmosferă (arhivă personală Killyéni András)

– Părinții noștri ne-au povestit mult despre Borsafüred (Baia Borșa) și concursurile internaționale de schi. Noi deja la vârsta fragedă eram inoculați în Ungaria cu ideea schiului, a molidișului, a brădetului și a atmosferei maramureșene. Acum suntem cu fratele meu aici, să ne amintim de mama și tata, văzând cu ochii noștri acele locuri pe care le vedeam în Ungaria numai pe poze – declara Corbilor Albi Barna Kovács din Ungaria (altminteri președintele Federației Maghiare de Schi) vizibil emoționat de primirea familiară a maramureșenilor.
                                                            
                                                                                  ***

În apropierea fostului „centru olimpic” Sándor Bak ne-a fost călăuză.

– Sunt din Seini, și sunt îndrăgostit de Baia Borșa. Cu prietenul meu ne-am hotărât la mijlocul anilor 90 să construim o cabană, ca să nu avem probleme cu rezervările de cazare – spune Sándor Bak.. – Așa a început aventura noastră care s-a culminat cu nașterea acestei pensiuni Ursu – Medve, despre care mulți turiști spun că este de referință prin simplitatea și atmosfera familială. Între timp am pornit o afacere în construcții în Ungaria, așa că construirea acestei „duble cabane” a primit un avânt considerabil.                                           Urmele pârtiei olimpice - Bak Sándor și autorul

Sosind foarte mulți prieteni și cunoscuți în această „duble cabane” – adică partea stânga a prietenului meu, parte dreapta a mea –, ne-am dat seama că liniștea molidisului apropiat nu mai poate fi „receptionat” cu aceasi intensitate cu atâțea prieteni și cunoscuți dornici să se bucură de natură, ne-am decis că transformăm „dublele cabane” într-o pensiune cu numele de Ursu – Medve.

După câțiva ani ne-am dat seama că a fost o idee bună. Fiind singurii maghiari dintre cei care au pensiuni, la noi se desfășoară cea mai intensă colaborare cu firmele turistice din Ungaria. Suntem căutați de multă lume. Soția mea se ocupă cu administrația, eu cu organizarea. Sunt convins că apariția cărții lui András Killyéni va da un nou impuls turismului sportiv din Baia Borșa. Așa cum cunosc pe domnul primar Sorin Ion Timiș, acest proiect în foarte scurt timp va lua proporții – spune Sándor Bak.


Sus