Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Compas / Catedrala ortodoxă din Turda – o istorie care completează Edictul din 1568

Catedrala ortodoxă din Turda – o istorie care completează Edictul din 1568

În peisajul multicultural al Turzii apariția acestei lucrări* este un fapt deosebit. Cartea celor trei autori vine să umple un gol destul de mare. Pe de altă parte subliniem caracterul de pionierat al lucrării, în sensul în care Catedrala Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este prima biserică din orașul de pe Arieș, căreia îi este dedicată o monografie.

Autorii și-au propus prin scierea acestei lucrări să împlinească un vis mai vechi pe care l-au avut protopopii ortodocși ai Turzii, încă din perioada interbelică. Totodată lucrarea este un omagiu adus protopopului Iovian Mureșan, care în 1901 a devenit protopresbiter al Turzii, inițial cu sediul în satul Viișoara (în magh. Egerbegy).
Vrednicul de pomenire protopop a dus ortodoxia din această parte a Transilvaniei din lumea satului în cea urbană, în Turda, reședința comitatului, iar apoi a județului omonim. Activitatea acestui energic cleric este ilustrarea perfectă a vechului proverb omul sfințește locul. Iovian Mureșan a fost cel care a pus bazele corului românesc din Turda, a zidit din temelie o casă parohială, a creat prima școală confesională ortodoxă din Turda, precum și o bibliotecă protopopială.

După Marea Unire de la 1918, conform principului finis coronat opus, Iovian Mureșan a ridicat în centrul orașului, pe un teren cumpărat de la primărie, o măreață și impunătoare biserică de tip catedrală, acărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1926. La 3 noiembrie 1935 biserica a fost sfințită de episcopului Romanului, Lucian Triteanu, născut în comitatul Turda-Arieș (în magh. Torda-Aranyos vármegye).

Această biserică construită în stil românesc a fost și este martora tăcută a evoluției istorice a comunității orașului Turda. Avariată de bombardamente în al doilea război mondial, biserica și credincioșii ei au suportat imperativele regimului communist, reușind cu brio să le facă față. În anul 1986 s-au derulat ample lucrări de restaurare și consolidare.

După momentul 1989 Catedrala a deservit și deservește în continuare parohiile ortodoxe Turda I și Turda III.Lucrarea a apărut la Cluj-Napoca în condiții grafice deosebită la editurile Mega și Școala Ardeleană, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului †Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Pe de altă parte, această lucrare apare în anul 2015, care a fost declarat de către Sf. Sinod ca An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.


-----------------------
* prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, pr. Grigore Marchiș, pr. Gheorghe Gotea:
Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Turda - 80 de ani de sfințire

Sus