Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Compas / 24 Octombrie – Ținutul Secuiesc în cerc de lumini

24 Octombrie – Ținutul Secuiesc în cerc de lumini

În 24 octombrie se vor aprinde în Ținutul Secuiesc zeci, poate sute de focuri de veghe uriașe. Scopul acestei campanii organizate de Consiliul Național Secuiesc este acela de a contura Ținutul Secuiesc pe hartă, cu un cerc de foc. Festivalul este unul de amploare și este sprijinit de toate partidele politice și organizațiile civile din Ținutul Secuiesc. Portalul corbiialbi.ro a realizat un interviu exclusiv cu președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsák Balázs.
– Care este scopul așezării Ținutului Secuiesc într-un cerc de foc?

– Mai degrabă aș vorbi de un cerc de lumini. În tradiția secuiască, focul aprins pe vârf de munte era un semnal de alarmă, un mesaj, care s-a propagat de pe vârf pe vârf, atenționând populația de un pericol. Focul este deci sursă de lumină, purtător de mesaj și nu amenințare. Mesajul este clar: dorim respectarea angajamentelor internaționale ale României pe parcursul reformei administrative, în sensul acceptării criteriului etnic și cultural la trasarea hotarelor noilor unități adminitrativ teritoriale.

Dorim ca hotarul Ținutului Secuiesc, hotar lingvistic și cultural înrădăcinat în istorie, să devină hotar administrativ. Acest hotar iluminat în seara de 24 octombrie este cel care corespunde voinței comunității secuiești, dar și obligațiilor internaționale ale României asumate prin Convenția Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale, prin Carta Europeană a Limbilor Minoritare sau Regionale și prin Carta Europeană a Autonomiei Locale.

– Unde și cine va aprinde focurile? Cum se va desfășura evenimentul?

– Focurile vor fi aprinse de reprezentanții locali ai organizatorilor din comunitățile și orașele limitrofe ale Ținutului Secuiesc. La 17,30 va începe o slujbă ecumenică în aer liber, la care vor participa pe lângă localnici și cei veniți din interiorul regiunii. După slujbă se va citi manifestul comun al evenimentului, având în esență conținutul prezentat mai înainte. Iluminarea va avea loc între 18,45 și 19,00, nu doar prin focuri dar și prin lumina lanternelor dirijate în sus, prin reflectoarele mașinilor, motocicletelor ale căror lumini, cu oglinzi vor fi de asemenea dirijate spre cer.

Vrem să avem de a lungul conturului de aproximativ 750 km al Ținutului Secuiesc câteva sute de focuri de veghe, mii și mii de reflectoare și zeci de mii de lanterne dirijate spre cer. După aceasta vor urma o serie de programe culturale.

– În România această campanie spectaculoasă va fi înțeleasă greu de foarte mulți. Ce mesaj aveți pentru cei care nu sunt de acord cu existența Ținutului Secuiesc?

–Ținutul Secuiesc este o realitate istorică, socială, culturală. Nu prea ai ce discuta cu oameni care neagă realitățile. Nu există Moldova? Țara Oașului, Dobrogea sau Țara Moților? Poate să existe o ură antimaghiară, atât de oarbă, care să fie în stare să nege existența unui ținut frumos al României doar pe motivul că este populat preponderent de secui?

Noi avem un mesaj pentru întreaga populație majoritară: dorim un Ținut Secuiesc autonom spre binele țării întregi. Similar regiunilor autonome din Uniunea Europeană, înființarea Regiunii Autonome Ținutul Secuiesc ar însemna aprofundarea democrației în România. Ar face din România o țară cu o democrație autentică, în care secuii să spună că sunt mulțumiți, nu guvernanții să declare acest lucru în locul lor.

Un Ținut Secuiesc Autonom cu prosperitatea economică specifică regiunilor autonome din Europa ar fi benefic României și ar fi garantul stabilității durabile.– Fiind vorba de regionalizare: cum colaborează Reprezentanța Ținutului Secuiesc din Bruxelles (inaugurat în mai 2011) cu Reprezentanța Țării Moților (inaugurată în aprilie, 2015) de la Bruxelles, care a fost înființată pe modelul secuiesc?

– Reprezentanța Ținutului Secuiesc din Bruxelles a fost o inițiativă bună, chiar ar fi nevoie de ea. Din păcate la ora actuală ea nu funcționează, este ca inexistentă. Ar fi necesară o relansare a ei, pentru că în mod sigur, printre altele, ar putea să ușureze accesarea fondurilor UE pentru dezvoltarea regională și ar fi firesc să fie partener cu oricare reprezentanță regională din România.

O țară, atunci și numai atunci, poate să fie bogată dacă are regiuni bogate și o regiune devine bogată dacă are posibilitatea să ducă o politică autonomă pentru propria sa prosperitate economică.


Sus