Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Compas / Câinii, ca „elemente deranjante” în Târgu-Mureș

Câinii, ca „elemente deranjante” în Târgu-Mureș

Deținătorii animalelor de companie au fost discriminați din nou la Târgu-Mureș.
Acum cinci ani consilierii mureșeni au votat restricționarea deținerii patrupedelor și al accesului lor în domeniul public. Drept urmare s-a creat o învrăjbire printre unii locuitori ai apartamentelor de bloc.

Cei care nu-și suportau vecinii sau erau deranjați de câini, dădeau un telefon, iar proprietarul era amendat dacă nu dispunea de lista cu semnăturile vecinilor privind acordul deținerii animalelor. Pentru încetarea abuzurilor, Federația Națională pentru Protecția Animalelor a început procedura de judecată în materie de contencios administrativ și fiscal împotriva primăriei și poliției locale, pe care a câștigat-o în 2014.Se pare însă că legile constituționale, hotărârile judecătorești devin ineficiente dacă edilii orașului decid că cei care vor să se plimbe și pe aleea principală a Platoului Cornești împreună cu un zăvod, pugleu sau zăblău, indiferent că poartă numele de Pămătuf sau Pamacs, sunt direcționați în pădure. În cazul în care – ca și contribuabili ai bugetului din care se organizează și zilele culturale – proprietarii de câini ar dori să participe la evenimentele organizate în aer liber, însoțiți de patrupezi, li se închid porțile.

De miercuri până duminică în cadrul Zilelor Culturale Târgmureșene organizate de primăria orașului, sub denumirea de Simfoniile de toamnă, majoritatea concertelor se desfășoară în Parcul Municipal, un teren de circa 14 hectare.

În mijlocul lunii septembrie acest parc a găzduit Expoziția Internațională Canină aflată la a 45-a ediție. În cele două zile de weekend peste 850 de câini de rasă din 30 de țări au devenit personajele principale ai acestei locații.Nici la zilele orașului din această vară nu aveau acces cetățenii care soseau în compania cățeilor ori ai dulăilor. Motivul invocat atunci de către șeful poliției locale era că „oamenii consumă preparate la grătar, iar patrupedele ar putea răspândi boli. …Sunt elemente deranjante, n-au ce căuta în parc la astfel de evenimente.”

Interdicția venea ca o reacție la hotărârea Curții de Apel Târgu-Mures nr. 6124 din 03.12.2014, în care s-a decis anularea prevederilor art. 1, lit. a), b), e) din Hotărârea Consiliului Local nr. 265/2010 prin care: se interzicea deținerea de animale de companie fără acordul majorității locatarilor; deținerea a mai mult de 2 câini/pisici, deținerea de animale în anumite zone ale orașului, precum se interzicea intrarea cu câini în sălile de spectacole, parcuri, zone de agrement, ștranduri, clădiri publice, unități comerciale.

Cei care se simt neîndreptățiți, se întreabă care e rolul instanței, dacă hotărârile judecătorești nu sunt aplicate, nici luate în considerare de autorități. Vineri dimineață l-am întrebat pe șeful poliției locale dacă se poate intra în Parcul Municipal însoțit de câini, știind că în seara precedentă interdicția se aplicase. Jenat de întrebare, a evitat răspunsul direct dar am fost îndrumată să-i întreb pe organizatori, pe cei de la primărie, pe directorul domeniului public…

În cadrul unor interviuri am mai discutat această temă, era evident că s-a sfiit să-mi spună clar, că n-are încotro. Cunoaște hotărârea Curții de Apel Târgu-Mureș, totuși, angajați ai poliției locale sunt trimiși să vegheze și asupra ordinii canine.Prin opiniile specialiștilor se subliniază caracterul abuziv al acestor tipuri de interdicții prin care o anumită categorie a orașului, chiar și în număr mic, este discriminată.

Dr. Carmen Arsene, președintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor este de părere că „restricționarea accesului cu animale de companie într-un parc, care reprezintă un bun public, în numele unor manifestări organizate în acel parc, este una abuzivă pentru că încalcă dreptul deținătorilor de animale…, nu toți deținătorii de câini vor alege să meargă cu câinii în parc pe timpul manifestărilor, deci nu se pune problema de o eventuală aglomerare de câini!”

Conform afirmațiilor avocatului colaborator al federației naționale, Carmen Vălean „Consiliile Locale, interpretând în sens larg prevederile art. 36 alin. 2 lit. c din Legea nr. 215/2001 – care le oferă prerogative în administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale – emit hotărâri prin care restrictionează accesul persoanelor cu animale în parcuri și alte locuri publice, pedepsind astfel persoanele care își plimbă animalele menținând curățenia, ținând animalele în lesă sau cu botniță (în funcție de tipul animalului)”.

Părerea cetățenilor depinde de tabăra din care fac parte. Unii văd în câini doar ființe care mușcă și-și lasă urmele pe copaci, își fac necesitățile în iarbă, iar realitatea este că, din păcate, mulți stăpâni nu-și fac datoria pentru menținerea curățeniei. Cealaltă categorie însă își tratează câinii ca pe membrii ai familiei, de aceea nu vor să-l lase acasă după ce s-a înserat, să nu-i deranjeze pe vecini în caz că bate cineva la ușă sau sună telefonul, mai degrabă încearcă să-și facă programe împreună în aer liber. Această categorie își plimbă cățelul ori dulăul adorat în lesă, sunt echipați cu carnețelul de sănătate, animalele au cip, iar buzunarele lor sunt pline cu pungi de plastic.
 


Cu toate acestea cele două categorii de proprietari sunt tratate identic și discriminați cu sau fără hotărâri judecătorești. Singura cale de a câștiga respectul semenilor și edililor din acest municipiu ar fi ca cele două categorii de stăpâni să devină una singură, cea a deținătorilor de câini responsabili. Atunci s-ar putea să înceteze și discriminările actuale.

Citându-l pe Mahatma Gandhi: „Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele.”Sus