Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Carte de rugăciuni în limba găgăuză – Allahlan lafetmak

Carte de rugăciuni în limba găgăuză – Allahlan lafetmak

Asociația Obștească „Aidînîc" (ceea ce în limba română înseamnă iluminare) va reedita cartea de rugăciuni pentru copii în limba găgăuză. Cartea cu rugăciuni pentru prima data a fost editată în anul 2012, însă acum se reeditează, a menționat autorul ideii respective Victor Copușciu.

„Prima ediție a cărții a ieșit cu un tiraj foarte mic, și acum oamenii încep iar să citească această carte de rugăciuni, însă acum nu a mai rămas nici un singur exemplu. În plus, de la prima ediție au trecut 3 ani, timp în care au crescut copiii, care au ajuns la vârsta școlară, cînd ei deja încep să scrie și să citească. Această ediție va fi destinată, în primul rând, pentru ei, pentru copiii din clasa întîia" – a spus Victor Copușciu.
 


Editarea cărții va fi finanțată de către Asociația Obștească „Aidînîc”. Fondul asociației se formează din cotizațiile de membru, donații, precum și din mijloacele obținute din vânzarea emise anterior de cărți. Se planifică a se emite 2 mii de exemplare, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

„La această dată cartea va ajunge și la găgăuzii din Ucraina. Școli bisericești, de asemenea, vor primi republicat această carte. În Găgăuzia cartea va fi distribuită gratuit" – a menționat Victor Copușciu.

În Republica Moldova în jur de 123 000 de oameni au ca limbă maternă gagauza, această formă arhaică a limbii turce. În Ucraina limba găgăuza este vorbită mai ales în raionul cel mai vestic a Ucrainei, zona Bolgrad, unde trăiesc români, bulgari și găgăuzi alături de ruși și ucrainieni.

Cartea de rugăciuni va avea un rol important în menținerea limbii găgăuze minoritare in Republica Moldova și Ucraina.

Găgăuzii sunt ortodocși.

Sus