Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Compas / Școala Ioan Bob se mută din clădirea parohiei romano-catolice

Școala Ioan Bob se mută din clădirea parohiei romano-catolice


După opt ani de tratative, conducerea școlii Ioan Bob respectiv Sándor Kovács, preotul paroh al Bisericii Sf. Mihail din Cluj au semnat acel proces verbal care redă clădirea folosită de școală (de fapt parte din clădire, fiind vorba de sălile de la etaj) parohiei. Clădirea a fost școală primară romano-catolica înainte ca în 1948 să fie preluată de către statul comunist. Astfel parohia timp de 67 de ani nu a putut folosi o parte din propria-i clădire.Prima cerere de retrocedare a ajuns pe biroul primarului Emil Boc acum opt ani. Primarul a fost în favoarea retrocedării, dar cu toate acestea hotărârea finală s-a luat doar în 2010 la București, cu mențiunea că școala Bob mai poate folosi clădirea cinci ani.

Cum acest termen se apropia, preotul paroh s-a adresat consiliului municipiului Cluj, cerând ca parohia să redevină proprietar. Toți cei 24 de membri ai consiliului au votat pozitiv, astfel s-a hotărât retrocedarea.

Sándor Kovács, întrebat de colaboratorii săptămânalului catolic Vasárnap a declarat că în curând clădirea va fi renovată, curtea interioară aranjată, iar în sălile care acum ajung din nou în folosința bisericii, se vor organiza activități pastorale.

– Multi ani parohia a avut doar o sală pe care o folosea la toate evenimentele organizate, cum sunt orele de religie, pregătirile pentru diferitele evenimente liturgice, religioase, culturale, repetițiile corului și orchestrei bisericii, întâlniri și activități caritabile. O singură sală nu este de ajuns în centrul Clujului, fiind vorba de a parohie importantă și numeroasă – preciza Sándor Kovács.Clasele Școlii Ioan Bob se vor muta într-o altă clădire din centrul Clujului, mai mult ca probabil în imobilul restaurat de pe Memorandumului 22 (Casa Nemes- / Knoblauch-ház, 1788).Sus