Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Papa Francisc se pronunță în favoarea ocrotirii naturii și a planetei

Papa Francisc se pronunță în favoarea ocrotirii naturii și a planetei

În 18 iunie a fost lansată oficial noua enciclică a papei Francisc, intitulată „Laudato Si”. Aceasta a stârnit valuri de reacții în sînul Bisericii, dar și în lumea întreagă. Papa, primul între episcopii catolici, veghează la universalitatea Bisericii, și are obligația să se pronune in probleme legate de binele general, de manifestarea doctrinei creștine în societate.

Papa Francisc încă de la alegerea sa a susținut chestiuni ce țin de binele general, cum ar fi săracia ce oprește accesul la resurse a unei bune părți a umanității, drepturile celor marginalizați, ale celor ce nu se pot apăra singuri: săracii, copii nenăscuți, speciile pe cale de dispariție, planeta însăși.În această noua enciclică a ales ca temă tocmai aceasta ultima temă, și subliniază faptul ca omul este responsabil de mediul inconjurator, de plante, specii de animale si planeta pe care trăiește.

Aceste subiecte în opinia Papei sunt subiecte care trebuie să fie în atenția tuturor creștinilor și nu numai, iar el se pronunța asupra acestor teme în virtutea autorității sale spirituale ce influențează conștiințele creștinilor.

În săptămânalul romano-catolic „Vasárnap” am realizat o anchetă în rândul câtorva experți din România, teologi și experți în ecologie despre importanța temelor abordate în enciclica „Laudato Si”Szabolcs Orbán
, călugăr franciscan, și expert în teologia morală ne-a declarat că lansarea acestui document a fost una dintre evenimentele cele mai semnificative ale ultimelor săptămâni, deși nu a fost ceva ce ne-a luat prin suprindere, deoarece se știa de doi ani ca Papa pregătește un astfel de manuscris. Nici conținutul nu este chiar nou și surprinzător, deoarece nu pronunță nimic nou, doar aduce în discuție, accentuează o tema prezentă în discursul ecleziastic catolic din 1960 încoace.

Ceea ce este inedit însă e faptul că Papa Francisc dedică un document întreg acestei teme, astfel ridicând la un nivel înalt problema ecologiei, și arată că Biserica este interesată și implicată profund în problemele grave ale zilelor noastre. Un alt specific al enciclicii „Laudato si” este universalitatea ei: vorbește despre „casa comună”, și se adresează nu numai credincioșilor catolici, dar tuturor care pot influența în mod pozitiv această provocare comună a omenirii.

Magor Csibi, directorul WWF (World Wide Fund) România a apreciat enciclica și sincronizarea lansării ei. Mulți văd și simt consecințele dezastruoase ale dezvoltării iresponsabile și deteriorarea valorilor naturale, dar lipsesc măsurile concrete, gândirea responsabilă și o dezbatere publica reală.
Politicienii și elita socială nu iau măsuri, și atunci un conducător spiritual, Papa, îsi asumă un rol nou și încearcă să sugereze un model nou pentru societate și economie, pentru catolici și pentru toți.                                    Trecătoare pe sub vara anului 2015 (foto Corbii Albi)

Pasul acesta nu numai că este responsabil și necesar, dar denotă și curaj. În momentul de față lumea este influențată de elitele economice și interesele lor. Biserica, cu acest document încurcă acestea concentrându-se pe interesul public, și încercând să găsească soluții care favorizează întreaga omenire, nu numai elita care se află în poziții de conducere.

Probabil mulți îl vor critica pe Papa Francisc, spunând că-și depășește atribuțiile. Papa și-a asumat rolul de conducător global într-un moment când nimeni altul nu îndrăznește să o facă.

Tamás Réti, absolvent al UBB, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, ne-a explicat că astfel etica mediului înconjurător ajunge în mijlocul discursului teologici, devine o ramură importantă a eticii creștine. Descopăr în această enciclică acea aspirație a Papei Francisc să deschidă ușile Bisericii, să se adreseze și celor care nu sunt catolici, să vorbească despre problemele actuale ale oamenilor. Réti a adăugat că cel mai important lucru pe plan local ar fi modul cum aceste idei importante și frumoase sunt înțelese și aplicate în Arhidieceza de Alba Iulia și Diecezele catolice din România.                                          Întâmplări la firul ierbii (foto: Corbii Albi)

Căci ceea ce este inclus în această enciclică ne afectează direct și pe noi. În această ordine de idei mă refer la pădurile noastre, și modul cum sunt ele administrate, sau mă refer la protestele împotriva Holzindustrie Schweighofer de la Reci, județul Covasna.

Văd și posibilități pastorale care pot rezulta din acceptarea și adaptarea învățămintelor din această enciclică, cum ar fi întroducerea conștiinței ecologice în cadrul materiei predate la orele de biologie sau religie, s-ar putea organiza frumoase activități comune ca plantarea de pom sau adunarea gunoiului din spațiile publice.

Kinga Kelemen, studentă la ecologie și-a exprimat opinia că publicul din România încă nu-și dă seama de anvergura problemei. Doar că astfel nu ne dăm seama că suntem responsabili, și riscăm sa epuizăm resursele pe care le mai avem.

Sus