Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Kossuth și Avram Iancu – cu înaltă ținută morală

Kossuth și Avram Iancu cu înaltă ținută moralăMama lui Kossuth era etnic german iar familia sa provenea din Slovacia dar el a fost revoluționar maghiar, sufletul revoluției pașoptiste maghiare și era chiar foarte bun prieten cu Eftimie Murgu și Nicolae Bălcescu.

El a încercat de mai multe ori să se înțeleagă cu Avram Iancu, întâlnindu-se cu el la Caransebeș, în casa lui Ioan Popazu (episcop de Caransebeș, sora lui, Maria Popazu a fost mama lui Titu Maiorescu).

Nu a fost însă posibilă o înțelegere între ei întrucât grofii din Transilvania încălcau frecvent drepturile românilor ardeleni iar revoluția maghiară (care s-a făcut pe banii grofilor din Ardeal) oferea drepturi doar maghiarilor.
  

  Sic transit... Kossuth, tânărul avocat, și Kossuth  – pe la sfârșite în exil geografic

Astfel chiar dacă Kossuth a dorit o înțelegere cu românii ardeleni, ea nu era posibilă. Să nu uităm că subordonații săi l-au asasinat pe Ioan Buteanu, prefect de Zarand, mâna dreaptă a lui Iancu la Brad în 1849. Iar abuzurile grofilor au fost semnalate și de generalul Bem (care era polonez, dar comandant al armatei maghiare pașoptiste).

Acesta i-a avertizat pe maghiari că vor plăti scump masacrul de la Mihalț. Era practic prea târziu pentru ca românii ardeleni să mai aibe încredere în maghiari. Astfel Iancu a ajutat armata austriacă fără să dorească asta (a refuzat să se întâlnească cu Franz Iosef și a refuzat medaliile oferite) și a murit de depresie la numai 48 de ani.

    

Sic transit... Avram Iancu, tânărul avocat de la Marosvásárhely, și Avram Iancu  – pe la sfârșite, în exil sufletesc

Și Kossuth a fost un om care și-a refuzat să-și calce principiile. El a refuzat să recunoască actul de unire din 1867 (Austro-Ungaria) și a preferat să moară în exil în Italia. Astfel în opinia mea atât Iancu cât și Kossuth au fost oameni cu înaltă ținută morală și doar împrejurările i-au făcut adversari ireconciliabili.
Sus