Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Cine să înceapă apropierea româno-maghiară?

Cine să înceapă apropierea româno-maghiară?

Dacă discuți cu un român sau ungur, amândoi vor recunoaște că nu ne cunoaștem foarte bine, că niciunul nu este naționalist șovin. Dar dacă vine un individ „de la centru" care vorbește în fața a mai multor oameni și povestește despre educația, cultura, istoria, răutatea, șovinismul „celorlalți", dintr-o dată se trezește spiritul naționalist din ei !

Asa că DA, nu ne cunoaștem dar nici nu vrem… Și nici nu vrem ca NOI să începem această cunoaștere! Românii poate că încă nu s-au „deșteptat" așa cum cere imperativ Imnul Național, ungurii încă nu își dau seama, că totuși, în Transilvania sunt aproape mai mulți români decât unguri în Ungaria și Transilvania la un loc!

Cine să înceapă apropierea? Eu stiu: acela, care are mai mult curaj.

Dar atenție; apropierea să nu însemne asimilare, să nu însemne dispreț pentru simbolurile celuilalt (steag, istorie, cântece patriotice, monumente, etc!)

Cât de frumos ar fi dacă secuii ar mărșălui cu două steaguri: unul secuiesc si unul românesc, cine ar mai avea curaj sa îi fluiere? Ce frumos ar fi dacă la monumentele din Transilvania s-ar depune coroane cu două steaguri: românesc si maghiar, indiferent de monument! Kossuth a omorât mii de români dar Avram Iancu a omorât mii de maghiari. Românii au luptat în armata ungară. Dar și secuii si ungurii au luptat alături de Moldova și Țara Românească în toată istoria lor.
  

De ce când ne gândim la Kossuth sau Avram Iancu, nu vedem decât niște criminali, când de fapt amândoi au avut un rol determinant în istoria Transilvaniei ?

Închei totuși – cu toate că sunt multe de povestit cu întrebarea „Cine incepe primul cunoașterea noastră reciprocă " – cu observația: citind aceste forumuri, am impresia, că deja am și început!
Sus