Joi, 22 August 2019
Joi, 22 August 2019


Compas / Török Zsolt, cu steagul României spre culmi!

Török  Zsolt, cu steagul României spre culmi!

Török  Zsolt este un alpinist, un etnic maghiar din Arad, care poartă pe cele mai înalte culmi drapelul României. Este în drum spre Himalaia, vrea să urce până la vârf pe ruta sudică, folosită de Hillary și Norgay – o rută pe care nu a reușit până acum nici un alpinist român să ajungă până în vârf.

Zsolt poartă cu el steagul României nu la figurat, ci chiar la propriu! Nu a apărut pe la televiziuni și din păcate mulți dintre noi nici n-am auzit de el!


Nu este o știre de senzație pentru un tabloid. Pentru iubitorii muntelui și nu numai, Török Zsolt este însă un model, un exemplu de urmat.

Török Zsolt poartă drapelul României!

Cum așa, un maghiar duce drapelul României și vorbește românește? Am auzit tot felul de povești cu maghiarii, care te lasă să mori de foame și nu-ți vând o pâine dacă nu cunoști limba maghiară. Din păcate suntem înconjurați de stereotipuri și prejudecăți. Națonaliștii români or să  spună: Foarte bine așa și este normal, să poarte drapelul României, aici e doar România și atât".

Acești români se înșeală. La fel, unii maghiari sunt supărați că nu le poartă simbolurile și drapelele acolo sus și se întreabă, de ce n-o face, poate nu se simte maghiar". Pe unele site-uri este numit Jolt, sugerând cititorilor, că  nu este maghiar adevărat”, ci unul care e „românizat”.

Se înșeală și ei. Prin gestul lui, Török Zsolt face însă ceva deosebit.

Mă face pe mine,  român, atunci când îl văd purtând prin ger și viscol drapelul României, să port în inima mea drapelul și simbolurile etniei lui, ale maghiarilor, ca semn de admirație, respect și susținere pentru tot ce face!

Și ce poate fi mai frumos, decât două etnii care trăiesc împreună, să-și poarte una alteia simbolurile și să se respecte reciproc!

 Mulțumim!Köszönöm szépen, Török Zsolt!

 

 

 

Sus