Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Compas / De ce vă temeți de mine?

De ce vă temeți de mine?

Aș vrea să-mi răspundeți la această întrebare: de ce vă temeți de mine? Stau și mă întreb: robust nu sunt, nici ras în cap, nu-s tatuat, nu port cercei, nu mă puteți confunda cu un body guard, dar nici cu vreun bătăuș de cartier. De ce vă sperie umila mea persoană, ce aduce mai degrabă a bibliotecar"?

Pentru că unora dintre voi vă e frică de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János...), maghiarul. Se simte frica la nivelul relațiilor dintre autorități și comunitatea maghiară.

    

Primarul unui oraș, nu-i dau numele, vrea să mă convingă că doar renunțând la cultura și la limba mea maternă aș putea să mă mențin psihic sănătos. Altfel risc să ajung un complexat, doborât de un sentiment de inferioritate, săracul de mine!

Câtă grijă, câtă grijă aleasă pentru semeni!

Ministerul de Interne a catalogat drept pericol la adresa securității naționale demersurile pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Periculoși mai sunt și secuii ăștia!

DNA-ul a început verificarea retrocedărilor de imobile către Biserica Romano-Catolică. Nu-i destul că proprietarii de drept au fost privați de aceste imobile decenii de-a rândul, că au fost repuși în drepturi doar după ani buni de la Revoluție, acum se confruntă din nou cu nesiguranța zilei de mâine.

Și atunci vă întreb din nou: de ce vă temeți de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János...), maghiarul?

Nu vreau să vă iau țara, căci ea este și a mea. Nu vă cer ce-i al vostru, vreau doar ce mi se cuvine. Nici să vă bat nu vreau, căci sunt pacifist convins.

Vreau doar să mi se recunoască anumite drepturi garantate încă de acum 100 de ani. Vreau să mi se restituie ce mi s-a luat și vreau să fiu lăsat să trăiesc în pace! Să nu fiu mereu întimidat doar pentru că mi-s Attila (Csaba, Árpád, István, János...), maghiarul!

De-ar intra odată totul în normalitate, cu toții am trăi mai bine! Oare vom apuca ziua aceea?

Va dispărea frica? Voi fi lăsat să decid singur ce cale vreau să urmez? Mi se va respecta dreptul la proprietate? Nu mi se va îngrădi dreptul la libera exprimare? Voi mai fi citat oare la poliție pentru un Like?

Vi se pare incredibil, nu-i așa? Dar asta mi s-a întâmplat recent, când am dat Like pe un articol apărut pe un site în limba maghiară (erdely.ma), am fost chemat la poliție ca să dau cu subsemnatul! Și nu mi s-a întâmplat numai mie, ci și lui Csaba, Árpád, István, János...

În încheiere, din nou vă întreb: de ce vă temeți de mine, Attila (Csaba, Árpád, István, János...), maghiarul?

 


 
Sus